Miris Ginisovke u Somboru

Z. RAJIĆ

02. 02. 2019. u 19:08

Počela promocija čuvenog brenda kojom se najavljuje najveća gastro-turistička manifestacija u Vojvodini. Ekipa turijske "Kobasicijade" na festivalu u BiH osvojila drugo mesto

Мирис Гинисовке у Сомбору

Novi cilj majstora, kobasica od dva kilometra i 35 metara, Foto Laslo Peracki

U SUSRET 35. Kobasicijadi, koja će u Turiji, kod Srbobrana, biti održana od 22. do 24. februara, počela je promocija manifestacije u Bačkoj, a lokalni mesari imali su uspešnu proveru u BiH. Po tradiciji, prvo predstavljanje čuvene rekorderke (ušla u Ginisovu knjigu 2013. sa dužinom od 2.029 metara) bilo je 1. februara u Somboru, gde se turijska kobasica na štandovima na Ćelavom trgu od ranog jutra prodavala za 150 dinara sa roštilja, a sveža i sušena za 400 i 600 dinara za kilogram. Naredna dva petka "ginisovka" će biti prezentovana u Subotici i Novom Sadu.

Predsednik Udruženja "Kobasicijada" Miroslav Atanasković Toča, najavio je da će po istim cenama kao i na promocijama sušena i roštilj kobasica moći da se kupe i tokom manifestacije u Turiji, gde će se, nakon iznošenja pred javnost tačno u podne 23. februara na seoskom trgu, sveža kobasica prodavati na metar, za 500 dinara. Turijski majstori, koji svake godine svoj džinovski specijalitet produžavaju za metar, postavili su sebi zadatak da ove godine u jednom komadu, u prirodnom crevu, naprave kobasicu od dva kilometra i 35 metara.

Najveća gastro-turistička manifestacija u Vojvodini uvela je ove godine dve novine.

- Reč je o takmičenjima u pravljenju sveže i kvalitetu suve kobasice. Prvo nadmetanje organizovaćemo radi druženja, a i zato da bi gosti, koji ne znaju kako se pravi kobasica, mogli da vide ovaj proces. Svi takmičari će dobiti po pet kilograma mesa i deset metara creva, a oni će sami doneti mašinu za mlevenje, "pušku" za nadevanje kobasice i svoje "tajne" začine - predočio je Atanasković.

Takmičenje za najbolju suvu kobasicu odvijaće se u tri kategorije. U prvoj će biti domaćini, u drugoj proizvođači iz Srbije, a u trećoj majstori iz inostranstva, jer "Kobasicijada" ima mnogo prijatelja iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Rumunije, Crne Gore i BiH.

Ekipa "Kobasicijade" je ovih dana učestvovala na 4. festivalu kobasice u BiH, koji se pod sloganom "S koba(j)sicom u Evropu" održava u selu Bravsko, kod Bosanskog Petrovca. U konkurenciji 64 ekipe iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, majstori iz Turije osvojili su drugo mesto u takmičenju za najbolju suvu kobasicu.

Uvek veliko interesovanje

ČUVENA TURIJSKA BRICA

SEKRETAR Udruženja "Kobasicijada" Željko Popić, koji je sa članom Opštinskog veća Srbobrana Radivojem Debeljačkim krenuo u promociju manifestacije, poklonio je zameniku gradonačelnika Sombora Antoniju Ratkoviću čuvenu turijsku bricu (britvu), kojom se ritualno preseca divovska kobasica. Popić je objasnio da je jedina prava turijska brica "ona koju kad staviš u pivsku flašu, viri dva prsta napolje".


POKLON

ORGANIZACIONI odbor "Kobasicijade" poklonio je 30 kilograma turijskog specijaliteta. Ovaj poklon namenjen je Školi sa domom "Vuk Karadžić" u ovom gradu.

(J.B.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije