Odložio diplomu i bavi se proizvodnjom zimnice

Igor Mitić

23. 12. 2018. u 11:35

Ekonomista Bojan Rajković iz Vlasotinca, čekajući posao, pokrenuo biznis. Koristi jedinstven ukus voća i povrća sa juga Srbije

Одложио диплому и бави се производњом зимнице

Bojan Rajković - Foto V. S.

DIPLOMIRANI ekonomista Bojan Rajković (34) iz Vlasotinca bavi se proizvodnjom slatke i slane zimnice i hladno ceđenih sokova. Posle neuspelih pokušaja da pronađe radno mesto u struci, registrovao je firmu i odlučio da iskoristi specifičnost ukusa voća i povrća sa juga Srbije, kao i tradicionalne recepte po kojima su preci pripremali zimnicu. Ispostavilo se da nije pogrešio, a planovi su mu da započeti posao još više unapredi i zaposli nove ljude.

- U sve tajne zanimljivog i neobičnog posla uveo me je moj rođak Milan Petković, osnivač brenda "Zimnica - plodovi Vlasine".

Gledajući šta i kako on radi u svojoj firmi, poželeo sam da se u tome oprobam. Sve sam više uveren da od ovog posla može dobro da se živi. Nisam hteo da napuštam Vlasotince, a želja mi je da ovo što radim postane porodični biznis - priča Bojan Rajković.

OBJAŠNjAVA da su ljudi sve manje naklonjeni komercijalnoj proizvodnji i da je zimnica napravljena po starinskim receptima sve traženija. Priprema se od sirovine organskog porekla ubranih na planinama Crne Trave i Vlasinskog jezera.

- Svake sezone imamo sve više kupaca iz cele Srbije. Najviše ih je iz Beograda, Niša, Novog Sada i Vršca. Potražnja je trenutno veća od onoga što možemo da proizvedemo, pa se trudimo da novim investicijama povećamo obim proizvodnje - ističe Bojan.

PROIZVODI BOJAN ima veliku paletu proizvoda od slatkog i ljutog ajvara do raznovrsnih džemova i sokova od cvetova i listova velikog broja biljaka među kojima su nana, kopriva, majčina dušica i zova, kao i sirupe od divljih kupina i borovnica, zatim od brusnice, aronije, maline i višnje. - Hladno ceđeni sokovi od aronije i brusnice u sebi ne sadrže ni kap vode, kao ni gram šećera, i to je roba koja se posebno traži - objašnjava Bojan.

PLANOVE ovog mladog čoveka podržao je i projekat Vlade Srbije i lokalne samouprave: bespovratno je dobio 360.000 dinara, za nabavku nove pakerice, a deo novca će obezbediti sam.

- Radio sam i na građevini. Od posla ne bežim, ali verujem da je prerada voća i povrća budućnost, iako to donedavno nisam mogao ni da zamislim - zaključuje naš sagovornik.

Pročitajte još: Zimnica košta 20.000 dinara

Kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović izdvojio je 52 miliona dinara kako bi podržao regionalni projekat "Radimo za bolju budućnost naše dece". On se, osim u Vlasotincu, sprovodi i u Leskovcu, Lebanu i Medveđi. Učešće lokalnih samouprava iznosi dodatnih 15 miliona dinara, a veliki deo ovog novca otišao je u ruke mladih ljudi koji žele da pokrenu ili da unaprede sopstvenih posao. Samo u Vlasotincu je, na ovaj način, podržano 20 mladih preduzetnika.

Bojan unapređuje proizvodnju


POTVRĐEN KVALITET

BOJANOV mentor Milan Petković je na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Beogradu osvojio čak tri priznanja za domaći prženi ljuti ajvar, pekmez od šipka i domaći sirup od aronije, dok je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobio čak devet priznanja. Za sedam godina ovaj preduzimljivi Vlasotinčanin je razvio više od 50 različitih proizvoda. Proizvodi pod imenom "zimnica - plodovi Vlasine" ne sadrže konzervans, a plasiraju se u prodavnicama zdrave hrane širom Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pogrešan naslov!

23.12.2018. 14:07

Šta znači "odlozio diplomu"? Budući ekonomista, mladi čovek će umeti da vodi svoj posao, da ga razvija i kontroliše. Ili je biti ekonomista samo boraviti u nečijoj kancelariji, slati mejlove i prenositi papire sa stola na sto? Tih takvih mozda ima dosta! SVAKA ČAST SVAKOJ MLADOJ OSOBI KOJA IMA IDEJU I VOLJNA JE DA RADI! Njima treba pomagati!!!

bella

23.12.2018. 14:22

Cestitke za pokretanje svog biznisa i svu srecu zelim !!!Bojane ako ti treba partner za prosirenje biznisa javi se tu sam !!!Voce obozavam I sve proizvode od njega.Ajvar obozavam i sve nase , nas proizvod je najbolji na svetu kada se pravilno tj. zdravo napravi.Imam jos nekih ideja , besplatnih pa mi se javi .Redakcija ima moj mell.Pozdrav

niko ne "odlaze" diplomu!

23.12.2018. 14:39

Diplomirani Ekonomista,je fakultetski obrazovan covek!On lepo kaze:"...radio sam i na gradjevini.Od posla ne bezim...".Tu je receno sve!Recept za "Pekmez",staje na pola "A4" strane.Mozda ni toliko.Za "Ajvar" isto,itd...Knjigovodstvo i ekonomsko poslovanje su mu jaka strana.Ekonomija preduzeca,k'o pasulj na Bozic..Trebalo je samo doneti odluku i poceti.Lepo od drzave sto ga "pogura"...Na njemu je da to i opravda,jer za to "poguravanje",drzava je samo posrednik..U njemu je nas znoj,poreski.Srecno!

Stevan

23.12.2018. 19:48

Mi mladi tesko mozemo da svarimo pojam CEKANJE POSLA posao se ne ceka posao se stvara pravi i trazi

miki

24.12.2018. 08:38

Diplomirani ekonomista prži ajvar i cedi sok, dok mnoge " domaćice" rade posao ekonomiste u javnim preduzećima i ustanovama. Prava slika našeg društva.