Pirot: Učili od Italijana
10. 12. 2018. u 14:02
Pedestak domaćina iz Pirota boravilo na Apeninskom poluostrvu. Stručnu ekskurziju platio Gradski fond za razvoj poljoprivrede

Foto Privatna arhiva
GRUPA od pedesetoro uglednih poljoprivrednih proizvođača iz Pirota i okoline je oduševljena stručnom ekskurzijom po Italiji u kojoj su - od severa Apeninskog poluostrva pa do Sicilije - posetili najpoznatije farme, rasadnike, mlekare, otkupljivače, ali i prerađivače srpskog meda.
Upoznavanje sa načinom rada italijanskih kolega je organizovao i finansirao gradski Fond za razvoj poljoprivrede, a primarni cilj je bio podsticaj ovoj delatnosti u pirotskom kraju, te hvatanje koraka s proizvođačima koji su dominantni na tržištu Evropske unije.
- Posebno nas je fasciniralo ono što smo videli u Ferari, gde je "Viva Salvi" jedan od najvećih rasadnika u Italiji. Proizvode biljke i sadnice jabuka, krušaka, trešanja i ostalog voća, kao i začinsko bilje, a svake sezone izvezu više od dva miliona zasada, gotovo milion i po sadnica i oko dva miliona podloga za razne rasade. Njihov izvršni direktor Valerio Barbijeri kaže da tokom sezone angažuju gotovo dve hiljade radnika. Ja u našem kraju imam malinjak, a ovde sam video mnoge novine, te takozvane male tajne koje ću sasvim sigurno primeniti i u proizvodnji - ističe Vlada Božić iz pirotskog sela Krupac.
Pročitajte još: Pirot: Od "proklete avlije" do evropskog grada
Slavica Mijatov i Valentina Manić iz Gnjilana, odnosno Suvodola kraj Pirota, koje čuvaju po dvadesetak grla muznih krava, videle su nova izmuzišta i hranilišta koja će, uz manje adaptacije, pokušati da primene i na vlastitim farmama. Zadovoljne su, kažu, i posetom farmama ovaca, koza i druge stoke na Siciliji.

Proizvođači meda iz pirotskog kraja su, priznaju, bili prijatno iznenađeni kada su u kompaniji "Sito" iz Riminija u Toskani videli med sa Stare planine, a penzionisani lekar dr Novko Velkov, koji se okrenuo pčelarstvu, prenosi da su Italijani za med iz Srbije, posebno onaj iz okoline Pirota, imali samo reči hvale.
- Oni godišnje prerade više od milion kilograma meda, uključujući i tridesetak tona iz pirotskog kraja, a kombinacijom raznih vrsta prave neku vrstu koktela sa posebnim ukusima i aromom. Možda bismo i mi mogli da pokušamo nešto slično - glasno razmišlja dr Velkov.
U istoj kompaniji, Piroćanci su videli i organsku proizvodnju voća i povrća koje je namenjeno isključivo za pripremu hrane u dečjim vrtićima, školama i drugim sličnim ustanovama. Korov na ovoj farmi uništavaju pomoću gasa, biljke prskaju rastvorom od koprive, ali ipak nemaju direktne subvencije države od 4,1 odsto, kao što je to slučaj u drugim zemljama EU, već se za svaku vrstu povlastica konkuriše namenskim projektima.