INTERESOVANJE OGROMNO: Pravnici žele u kuvare

R. ŠEGRT

03. 10. 2018. u 09:47

U Kikindi i visokoobrazovani kadar zainteresovan za promenu zanimanja i prekvalifikaciju. Veliko interesovanje đaka ove školske godine za upis kulinarskog smera

ИНТЕРЕСОВАЊЕ ОГРОМНО: Правници желе у куваре

Budući kuvari iz kikindske škole Foto R. Šegrt

KUVAR je najpopularnije zanimanje među kikindskim srednjoškolcima, ali i kod onih koji nameravaju da menjaju zanimanje. Čak i visokoobrazovani kadar želi da se prekvalifikuje, pa se Ekonomsko-trgovinskoj školi sa tom namerom javio jedan diplomirani pravnik, jer mu sadašnji posao, navodno, nije siguran.

Prema rečima direktora ove škole Tomislava Bartolića, veliko interesovanje đaka bilo je i pred upis u ovu školsku godinu, jer su se svi kuvari iz prethodne generacije zaposlili. Škola, međutim, ove godine nije upisala đake na ovaj smer, jer nema dovoljno stručnog kadra.

Pročitajte još - Kuvar traženo zanimanje

- Da smo upisivali đake na taj smer, broj mesta bio bi popunjen već u prvom roku, jer je interesovanje bilo ogromno. Međutim, mi nemamo dovoljno stručnog kadra za kvalitetnu nastavu. Da bismo mogli da radimo sa još jednom generacijom, trebalo bi da imamo još profesora kuvarstva i usluživanja. Veliki je problem naći kvalitetne prosvetne radnike, pa smo ove godine angažovali predavača iz Bele Crkve, kako bismo zadovoljili strukturu stručnosti. Škola sada ima tri profesora usluživanja i isto toliko za kuvarstvo, a da samo upisali još jedno odeljenje, trebalo bi nam još kadrova, ali stručni predavači, uglavnom rade u većim gradovima, u dobrim hotelima, za velike plate i, naravno, ne žele da dođu u školu - ističe direktor Ekonomsko-trgovinske škole Bartolić.

U kimindskoj školi je sada po jedno odeljenje drugog i trećeg razreda, što je ukupno 48 učenika. Školovanje za kuvara je trogodišnje, ali se vanredno može nastaviti i četvrti razred i tako steći zvanje četvrtog stepena, a to je kulinarski tehničar i hotelijer. Škola ima kabinet za praktičnu nastavu i adekvatno opremljenu kuhinju, pa đaci tokom školovanja već uče pripremu hrane.

- Popularnosti ovog zanimanja doprinela je dobra opremljenost škole i činjenica da su se svi iz prve generacije kuvara zaposlili, u zemlji ili inostranstvu. Jedan naš bivši đak je čak otvorio restoran u Nemačkoj. Đaci u školi nauče praktičan rad, jer imaju vežbe u kuhinji. Na blok nastavi nauče, na primer, da seku meso, jer ne želimo da školujemo kuvare, a da nikada sami nisu isekli parče mesa. Rade u kompletnoj radnoj odeći, kako će raditi i u restoranu ili hotelu - preočava Bartolić.

U školskoj kuhinji najbolja praksa

Najvažnije je da je privredi potreban ovaj kadar, pa najveći kikindski restoran "Bela vila" želi da stipendira školovanje budućih kuvara i konobara.

- Taj restoran čak ne ograničava broj stipendija. Međutim, saglasnost za korišćenje stipendije morali bi da daju roditelji, jer su đaci maloletni. Popularnosti ovog zanimanja doprineli su i mediji, dobra zarada i mogućnost rada u inostranstvu - napominje Bartolić.

TRŽIŠTE MENjA PLANOVE

- UMESTO kuvara, ove godine smo upisali trgovce, jer je u saradnji sa NSZ, Privrednom komorom i lokalnom samoupravom, procenjeno da je taj kadar potreban tržištu - kaže Bartolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije