Bušene lepinje po receptu prabaka
30. 09. 2018. u 07:15
Rađevina se nekad prepoznavala po pecivima koja su danas prava retkost. Nastale su u vreme kada su svakodnevno održavane mobe

Foto V. Mitrić
U RAĐEVINI je, u stara vremena, svaka kuća imala poljsku furunu za pečenje lepinja, a danas tek poneka, pa su čuvene bušene lepinje retke, mada nisu iščezle.
Domaćica Zora Džagić iz Zavlake, kod Krupnja, redovno peče ovu vrstu lepinja i to dva puta sedmično. Recept joj je dala i naučila je tom poslu njena majka, koja je zanat "pekla" od svoje bake.
Pročitajte još: Rode u Rađevini rade prekovremeno
- Pečem ove lepinje od devojačkih dana i danas se svi oduševe i kad ih vide, a tek kad ih probaju, vruće, pa još sa mladim ili starim kajmakom, to je više od poslastice - priča Zora. - Za pečenje lepinja furuna, naravno zidana ciglom, mora da se zagreje loženjem bukovog drveta. Za izgrtanje žara koristim svež avtik, koji opaljen vatrom daje posebno lep ukus lepinjama.
- Kada ujutru pojedeš jednu polutku lepinje napunjenu kajmakom, ne treba ti ništa više za ceo dan, samo piješ vodu - priča Čedomir Čedo Subotić iz Runjana, čija je supruga Vesna, takođe uspešno osvojila ovu recepturu, na radost i ukućana i gostiju.
Naziv bušena lepinja ostao je od davnina kada su u Rađevini svakodnevno održavane mobe, starinski srpski običaj međusobnog pomaganja u seoskim domaćinstvima, pa su se tako najbolje i najlakše hranili njeni učesnici.
Pročitajte još: LEPINjA "SA SVE" LEK ZA SVE: Tajna užičkog specijaliteta

