Pasulj za sva vremena
08. 09. 2018. u 22:28
Tradicionalna kulinarska manifestacija i najstarije srpsko takmičenje majstora kuhinje u pripremanju čorbastog pasulja “Srebrni kazan” održana je ovog vikenda na Ibarskom keju u centru Kraljeva po 28. put

Foto:G.Šljivić
Pročitajte još: I miris i ukus! (FOTO)
Pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a u organizaciji kraljevačke Turističke organizacije, ovo jedinstveno kulinarsko takmičenje pratili su brojni radoznalci, gurmani i „degustatori“. Što u mestu, što u prolazu, tako je ibarskim kejom kod gradske plaže, od kazana do kazana, od trpeze do trpeze, defilovalo nekoliko hiljada ljudi sa željom da se lično uvere u kvalitet pripremljenog pasulja sa suvim rebarcima ili slaninicom.
Pročitajte još: Pasulj uz rebarca i slaninicu
Uz miris koji se širio dolinom Ibra, na brojnim štandovima bilo je i svakojakih đakonija iz nacionalnog jelovnika, ljute „mučenice“ i osvežavajućih pića, pa je kej podsećao na veliku kuhinju sa restoranom pod otvorenim nebom.

Kao neizostavni „začin“ nije izostao ni bogat zabavni program, a održano je i šesto po redu takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom “Riblji kotlić”. Zavesa na ovogodišnji „Srebrni kazan“ spuštena je takmičenjem u spremanju ajvara – „Izađi mi na teglu“.