Đakonije od mleka

Vitomir Ćirić

02. 09. 2018. u 12:15

U Pirotu uspešno organizovan treći festival srpskih sireva i kačkavalja. Gastro-svetkovina okupila dvadesetak proizvođača

Ђаконије од млека

POLAKO ali sigurno pirotski festival sireva i kačkavalja, postaje slika i prilika srpskog stočarstva i mlekarstva. Treća po redu gastro-svetkovina, održana u podnožju srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, okupila je dvadesetak prerađivača mleka iz cele Srbije, tačnije iz njenih stočarskih krajeva. Osim raznih sireva i kačkavalja, koji su se mogli kupiti po ceni od 400 do 1.300 dinara, prisutni su mogli da čuju i razmišljanja mlekara, koji su u ovom poslu više decenija.

- Da je sreće i pameti, cela Srbija bi mogla da živi samo od Stare planine i od ovog posla. Pričam sa ljudima iz ovog i drugih krajeva i vidim da se malo ko odlučuje za stočarstvo. Ni sam ne znam zašto je tako i zašto se mlađi ljudi teško odlučuju da zasnuju svoja stada ovaca ili koza, od kojih bi mogli sasvim pristojno da žive i da sami budu svoje gazde, da svoju sudbinu drže u svojim rukama da odlučuju o sebi - razmišljao je naglas Mihajlo Budimirović, iz Glušaca kod Šapca.

OVAJ Mačvanin na svojoj farmi uzgaja koze i pravi odlične sireve: polumasne, polutvrde, najobičnije, ali i one sa plesnima, čubrom u hrastovoj kori, a ima i druge đakonije koje je sam kreirao i došao da ih obnaroduje.

Pročitajte još - Sir i revolucija

- Koza je životinja koju je priroda stvorila i podarila svetu, daje božanstvene proizvode, zdrave i lekovite. Da je više koza i ovaca, bolje bi nam bilo - poručuje Budimirović svojim mušterijama s druge strane tezge.

MEĐU onima koji su se našli na njegovom štandu kao potencijalni kupci bila je i Stevka Ratkova, pristigla iz Sofije. Ona kaže da dolazi na svaki festival sira i kačkavalja i da uvek vidi nešto novo.


- Mi smo nekada bili poznati po sirevima: običnim i dimljenim, ovakvim i onakvim. Sada nas oni iz EU hrane svojim hemijskim i sirevima od palminog ulja i jeftinog margarina. Vi ste na svu sreću još uvek samostalni i možete da pravite i jedete zdravu hranu. Kod nas toga više nema. Posebno sam iznenađena sirom u hrastovoj kori - priznaje ova tamnoputa Bugarka.

SLIČNIH novotarija iz organske proizvodnje i sa farmi po Pešteru, Sjenici, okoline ravnih Kukujevaca, Kragujevca, Niša, Bele Crkve, Svrljiga, Pančeva, Novog Sada bilo je i na drugim štandovima.

U radionici čuvene pirotske Mlekarske škole "Dr Obren Pejić", đaci su napravili kačkavalje u obliku srca i dodali mu začine "koji bi i mrtvog sa odra digli". I u njihovim prevrelim sirevima ima bibera, oraha, lekovitog bilja i drugih dodataka, ali ima i najobičnijih sireva i zrelog kačkavalja koji je par meseci odstajao u podrumu škole.

Festival sireva i kačkavalja, na kome je ovog puta bila i jedna mlekara iz Gabrova u Bugarskoj, organizovali su pomenuta pirotska škola, lokalna vlast i turistička organizacija Pirota.

PEKMEZ OD LjUTIH PAPRIČICA

Osim prerađevina od mleka, podno tvrđave se pojavilo i dvadesetak vinara iz cele Srbije, ali i proizvođači ostalih domaćih specijaliteta, među kojima je moglo da se vidi i proba čak i slatko ili pekmez od ljutih papričica.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije