„Vinski bal”: Novica pravi najbolje crveno
25. 08. 2018. u 21:43
Vlasotinčani ovog vikenda organizovali svetkovinu u čast vina i vinogradara. Na „Vinskom balu“ dodeljene nagrade najuspešnijim proizvođačima

Sa manifestacije u Vlasotincu
REPLIKA iz domaćeg filma "Manje vina..." u Vlasotincu ne važi jer ljudi iz ovog kraja znaju da uživaju ne samo u konzumiranju već i u proizvodnji grožđa i vrhunskih vina. To se posebno vidi tokom tradicionalnog "Vinskog bala" kada se u ovoj varošici na jugu Srbije bira najbolje božansko piće iz domaćeg vinogorja. Dvodnevna manifestacija je i ove godine okupila veliki broj vinogradara i proizvođača vina iz vlasotinačkog kraja, a organizatori su se pobrinuli da posetiocima, osim odličnog pića, priušte i mnogo dobre zabave.
Na 33. "Vinskom balu", prema odluci žirija, najbolje vrhunsko belo vino proizveo je Novica Petrović. U kategoriji autohtonih belih vina pobedio je Novica Đokić koji je osvojio i prvu nagradu za najbolje vrhunsko crveno vino, dok je u nadmetanju za najbolje autohtono crveno vino konkurenciju potukao Jovan Pečenković.
- Vlasotinačko vinogorje je jedno od retkih koje je ostalo verno tradicionalnom načinu proizvodnje, a vina mladih proizvođača iz ovog kraja postaju prepoznatljiva po kvalitetu koji je sve bolji i bolji. Oni se trude da što više nauče i da stalno napreduju u ovom poslu - ocenio je Dušan Janjić, tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo, koji je više od 20 godina član komisije za ocenu vina na "Vinskom balu".
U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je, prema zvaničnim podacima, oko 1.500 hektara, ali se tek trećina ovih zasada aktivno obrađuje.
- Svesni smo činjenice da danas nema vina i vinograda kao nekada, ali još uvek ima vinara i vinogradara koji za svoju i dušu svojih prijatelja prave odlična vina. Ova manifestacija je podrška njima i doprinos očuvanju bogate tradicije vinogradarstva u našem kraju - poručio je Zoran Stamenković, član Opštinskog veća zadužen za kulturu.
Tehnolog Dušan Janjić, ipak, ističe da su postavljeni dobri temelji u sadnji vinograda, da rizlinga i prokupca ima najviše, ali i da je jedan od najboljih sovinjona baš u Vlasotincu.
- Sorta kaberne sovinjon se lepo aklimatizovala i daje izuzetne rezultate. Sovinjon blank, posađen u vlasotinačkom vinogorju, u krugovima vinara važi za jedan od najboljih u Srbiji, kao sirovina, ali nema njegove ozbiljnije prerade - dodaje Janjić.
PROČITAJTE JOŠ: KO PRAVI NAJBOLjU PITU: Nema trpeze bez - samse
Vlasotinčani su treći put organizovali i "Salon vina" na kojem su učestvovale neke od najrenomiranijih vinarija iz Srbije i neke od najvećih na Balkanu, a održana su i stručna predavanja na temu proizvodnje vina i uzgajanja vinove loze.

VINSKO BURENCE I KIK-BOKS
U UVEK atraktivnom takmičenju u plivanju za vinsko burence, pobedio je Miloš Mitrović, student i spasilac na plaži kod brane u centru Vlasotinca, a nagrađen je i desetogodišnji Sergej Kostić iz Beograda kao najmlađi među 20 takmičara. Ovogodišnjeg "Vinskog bala" uvek će se sećati i Vlasotinčanin Sokol Arsić koji je u kik-boks meču pobedio Grka Nikolaosa Papanikolaua i postao evropski šampion u kategoriji do 75 kilograma.