PO STAROM RECEPTU BAKA: Počeli “Dani Banice” u Beloj Palanci

Jelena Ćosin

11. 08. 2018. u 21:33

Vikend u Beloj Palanci rezervisan za ljubitelje pita, počeli 13. "Dani banice". Prijavljeno 300 domaćica za takmičenje u pravljenju ovog jela

ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ БАКА: Почели “Дани Банице” у Белој Паланци

Domaćice se takmiče u pravljenju najbolje pite,foto J.Ćosin

BANICA sa tikvom i vinom, sa čokoladom, ljutim papričicama i sirom, sa kokosom, ili klasična sukana, samo su neki od specijaliteta koji su se našli na štandu Slavice Janačković iz Niša koja će se na "Danima banice" u Beloj Palanci sa još 300 učesnika takmičiti u pravljenju najbolje pite.

Za dobru banicu potrebno je, kaže ona, dobro brašno, kvalitetan sir, ali i ljubav prema testu.

- Banice su ovde jedinstvene jer se spremaju na tradicionalni način, po receptu naših baka. Najbolja banica je ona sa domaćim sirom, kozjim ili ovčijim, ljutim papričicama ili običnim, takozvanim paprikama vrtkama iz belopalanačkog kraja - objašnjava Slavica, koja je prošle godine ponela titulu najbolje domaćice u spremanju banice.

ZA manifestaciju koja se u Beloj Palanci održava od petka do nedelje, ove godine pripremila je, kaže, pite od četiri vrste integralnog brašna, sa povrćem, blitvom, pečurakama, kao i slatke sa voćem, a akcenat je stavila na banice pripremljene na nov način.

- Jedna je banica sa crnom čokoladom, ljutim papričicama i sirom, a druga sa tikvom i vinom. Kore se umoče u vino, pa se doda tikva i ono što mogu da kažem je da su posetioci zaista oduševljeni ovim nesvakidašnjim ukusima pita - dodaje ona.

Slavica Janačković Foto J. Ćosin

PREDSEDNIK opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da su "Dani banice" iz godine u godinu posećeniji i da su veoma privlačni stranim turistima.

- Prošle godine je bilo više od 5.000 stranih turista, uglavnom iz Bugarske. I ove godine očekujemo da barem 30.000 ljudi prođe Belom Palankom za vreme manifestacije. Ove godine imamo i 310 učesnika na takmičenju u "Danima banice" i preko 100 na Sajmu starih zanata, koji se takođe održava u Palanci. Mi smo prepoznali da kroz ovaj proizvod i manifestaciju koju smo pokrenuli 2006. godine, zapravo imamo dobru promociju našeg kraja, koja može da bude veliki benefit i podrška razvoju turizma, a samim tim i ekonomskom razvoju u našoj opštini - rekao je Miljković.


"Dani banice" iz godine u godinu posećeniji,foto J.Ćosin

NAJMLAĐI

U PRIPREMI ovog tradiconalnog jela oprobali su se i najmlađi. Za njih je u petak organizovana olimpijada, ali i radionica na kojoj će moći da nauče da mese banicu zajedno sa promoterom Nenadom Gladićem, poznatijim kao Lepi Brka, kao i radionica "Crtanje na brašnu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije