Hajdučko jagnje - đakonija iz blata
06. 08. 2018. u 10:49
Na obroncima stare planine još samo retki gorštaci znaju kako se priprema tradicionalni specijalitet ovog kraja
.jpg)
Foto V. Ćirić
JAGNjE na ražnju, pod sačem, na pari, pa u "vurnji" ili, jednostavno, u rerni od šporeta - samo su neki od načina da se pripremi ovaj gurmanski staroplaninski specijaliteti. Malo je, međutim, onih koji su čuli za hajdučko jagnje, a još manje kulinara veštih da ga zgotove...
Hajdučko jagnje se, kažu, nekad pripremalo između dva prepada na turske karavane i bežanije koja bi potom usledila po staroplaninskim gudurama. U Pirotu i okolini se na isti način pripremalo do pre nekoliko decenija, kada su nestali i poslednji majstori koji su imali volje da na ovakav način pripreme jagnjetinu. Jedan od retkih je Ljubomir Kostadinović iz srednjovisočkog sela Pokrevenik, čiji atar izbija prema kanjonu Temštice, gde su turski karavani jezdili ka Bugarskoj.
PROČITAJTE JOŠ: Rusi cene srpsku hranu
- U unutrašnjost jagnjeta se stavi glineni sud, ćeramida ili kamen oblutak, a jagnje se sa sve kožom i vunom uvalja u glinu ili obično blato a zatim se sa svih strana zaspe žarom od bukovine ili cerovine. Pečenje je obično trajalo po dva sata, a na kraju je trebalo samo očistiti nagorelu kožu i počastiti se - objašnjava Kostadinović.
PROČITAJTE JOŠ: Ajvar i džem s padina Kopaonika
Foto V. Ćirić
.jpg)
S obzirom na to da nije bilo soli ni ostalih dodataka, u rasporenu utrobu se - zajedno sa već pomenutim ćupom ili većim oblutkom - stavljalo planinsko bilje. I, jedno jagnje je bilo dovoljno za pet-šest dobro ogladnelih ljudi.
Ljubomir Kostadinović Foto V. Ćirić

Ja
06.08.2018. 13:49
A četničko janje? To je tek......
To mora da se probaaaaaaaa.
Komentari (2)