Domaći jabučar osvaja ukusom

Z. RAŠIĆ

06. 08. 2018. u 07:05

Ljubivoje Živić, uzorni proizvođač paradajza iz sela Svojnovo kod Paraćina. Redovne mušterije i monahinje iz manastira i Doma za mlade u Izvoru


Домаћи јабучар осваја укусом

Živić kraj tezge Foto Z. Rašić

DOMAĆIN iz podjuhorskog sela Svojnovo Ljubivoje Živić svakodnevno na paraćinskoj zelenoj pijaci proda i do 600 kilograma domaćeg paradajza jabučara. Oko njegove tezge je uvek gužva, pa sve što iznese "plane" već do podneva, a dvaput sedmično kod njega pazare i monahinje - za potrebe manastira i Doma za osobe ometene u razvoju iz obližnjeg Izvora.

- Ranije je moja porodica za tržište gajila i papriku, ali smo se tokom poslednje decenije specijalizovali samo za paradajz. Jabučar je mekanija sorta, ali je za svakodnevnu upotrebu jedan od najukusnijih. S obzirom na to da nije industrijski, prilično je cenjen, mada traži pravu negu da bi dobro rodio. Prihrana je bez nitrata i nitrita, a prskanje samo koliko mora, jer se sve to odražava na ukus - objašnjava Živić.

Na 12 ari zemljišta pod plastenikom, ovaj domaćin ima 2.800 strukova paradajza i još 2.500 na desetak ari - na otvorenom. Bašta sa bunarom mu je na samo pedesetak metara od kuće, a plastenike otvara pre vremena, praveći promaju da bi rod što manje prskao. I, na pijaci je od polovine jula do septembra...

- Ova sezona bila je nešto hladnija i kišovita, što je paradajz neznatno poremetilo, pa sam ipak zadovoljan. Jer ova biljka ne voli ni previše zime, ni previše sunca... sve mora da mu bude "po meri" - zaključuje Ljubivoje koji u Svojnovu živi sa roditeljima, suprugom i dve kćerke, dok je najstarija udata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Deki

06.08.2018. 07:18

Eh ja imam mnogo bolju sortu od ove,nije hibrid jedan plod je i po 700grama,nema beli deo kad se presece,ne puca dugo moze da stoji na stablu a da se ne pokvari.Otporan je na bolesti,ceo komsiluk je uzeo rasad i sadi ga.