Remek-dela od guščjih jaja

D. ALIHODžIĆ

06. 04. 2018. u 15:15

Neobičan hobi Milorada Lukića koji je posle odlaska u penziju uspeo je da savlada japansku tehniku rezbarenja

Ремек-дела од гушчјих јаја

Foto D. Alihodžić

VOJNIČKI pedantno i strpljivo Milorad Lukić (62) od guščjih i pačjih jaja pravi mala remek-dela. Posle odlaska u penziju uspeo je da savlada japansku tehniku rezbarenja jaja koja su pravi hit uoči uskršnjih praznika.

- Oduvek sam voleo da uposlim ruke. Kao penzioner imao sam dosta vremena pa sam krenuo da tražim nešto što je neobično i lepo - kaže Milorad koji jedno jaje "ubode" i 850 puta.

Za pripremu materijala i sam rad na jednom jajetu treba mu od pet do šest sati.

- Kad sve spremim stavim slušalice u uši, pustim neku klasičnu muziku i onda počne čarolija. Desi se da se tokom rada jaje polomi. Tada do izražaja treba da dođe smirenost i da se počne iz početka sa novim jajetom - kaže ovaj artiljerac koji je svoje unikate uglavnom poklanjao, ali je na nagovor Tatjane Momčilović, predsednice Opšteg udruženja samostalnih preduzetnika i zanatlija počeo i da ih izlaže.

Jedno guščje jaje prodaje od 1.500 do 2.000 dinara.

- Uoči svakog Uskrsa cenkam se sa seljankama na pijaci koje podignu cenu guščjih jaja i do 250 dinara, a kada prođu praznici prodaju ih i za 50 - žali nam se Milorad.

Milorad Lukić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije