Rado đaci idu u kuvare
19. 03. 2018. u 10:30
Jagma za upisom na ugostiteljsko-turistički smer u tehničkoj školi iz Despotovca. Za 15 mesta u prvoj godini se već javila 23 kandidata, mahom po preporuci

Posle uspešno završenog praktičnog dela nastave sa mentorom, priznanja na takmičenjima dolaze kao kruna uspeha - Foto Arhiva škole
IAKO do upisa u novu školsku godinu ima još gotovo sedam meseci, mnogi osnovci su već odlučili da obrazovanje za zanimanje kuvara steknu pohađanjem ugostiteljsko-
-turističkog smera u despotovačkoj Tehničkoj školi.
Ovakva hitrina gotovo nikoga i ne čudi, s obzirom na to da se svake godine za 15 mesta interesuje bar dvostruko više đaka, a pomenuta škola je iznedrila već 24 generacije kuvara koji su zanat "ispekli" u Despotovcu. Ima ih svuda po svetu, a najviše u Švedskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Austriji. Nisu, međutim, malobrojni ni oni koji su stigli do Majamija ili Dubaija...
Pročitajte još: Vrnjački đaci kuvaju za medalju
- Za upis naredne školske godine su se već javila 23 osnovca. Mnoge dovode bivši i sadašnji učenici, pa poslednje dve-tri generacije zapravo čine deca čiji su roditelji među prvima u našoj školi izučili za kuvare - ističe profesor Dejan Novaković.
Kaže i da je ovo zanimanje popularno jer veliki broj učenika, po odlasku kod roditelja koji su na privremenom radu u inostranstvu nastavi da se bavi kulinarstvom, ali ima i onih koji samostalno uspeju da pronađu atraktivno radno mesto preko granice. Među njima je kuvar koji, zahvaljujući znanju stečenom u Tehničkoj školi, već pet godina radi na jednom prekookeanskom brodu, ali svake godine posećuje buduće kolege u Despotovcu i savetuje ih kako da se snađu u inostranstvu.

NEĆE U INOSTRANSTVO
MEĐU sadašnjim učenicima, međutim, ima i onih koji su već dobili ponude za rad u drugim zemljama, ali su ih odbili jer žele da se kulinarstvom bave u zavičaju. Jedan od njih je i Aleksandar Miljković koji nije prihvatio posao u Švajcarskoj i od avgusta radi u jednom despotovačkom restoranu. Njegovim stopama uskoro kreće i Gabrijela Plašintović, a Kristina Ilić, Jovana Stojanović i Andrijana Nonić planiraju da školovanje nastave u Jagodini, gde će upisati četvrtu godinu i postati tehničari kulinarstva, što će im omogućiti da budu šefovi kuhinja u manjim objektima.
Komentari (1)