Leskovačku pljeskavicu bolje prave Nišlije
01. 09. 2017. u 08:47
Šta je pokazalo takmičenje u pripremi specijaliteta sa roštilja u Leskovcu koje je okupilo 70 takmičara: Na gostujućem terenu, Nišlije su potukle komšije Leskovčane

LESKOVAC - Na takmičnju u pripremi specijaliteta sa roštilja, u kome je učestvovalo 70 takmičara iz 11 ekipa sa juga Srbije, ali i iz Sofije, apsolutni pobednik je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika grada Niša. Nadmetali su se u tri kategorije, a svi su redom rekli da je za dobar roštilj najvažnije dobro meso.
Od komadića samlevenog mesa može se napraviti čudo, ali je upućenima u ovaj specijalitet poznato koliko je teško napraviti "običnu pljeskavicu".
- Ma, lako je biti roštiljdžija kada se pljeskavica nafiluje kačkavaljem ili slaninom, ali je majstorstvo pogoditi dušu pljeskavice, da bude pečena, a sočna i da sačuva ukus mesa i ćumura - kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika grada Niša.
Posle nekoliko sati isprobavanja proglašen je pobednik. Na gostujućem terenu, Nišlije su potukle komšije Leskovčane.
SAVET ZA DOBRE ĆEVAPE
TAJNA dobrih ćevapa je način na koji se peku, pa nam pobednik u pripremi ovog specijaliteta Selibor Stanković iz Knjaževca otkriva da se roštilj okreće na skari "samo dva puta". Vatra treba da je što "tiša" i pustite roštilj da se odmori, ali ne sme da zagori, savetuje Selibor.
Rostilj
01.09.2017. 11:30
Leskovcani su se nekad dobro setili da naprave brend od mlevenog mesa, ali generalno leskovacki rostilj je uzasan. Makar ja tako mislim. Dzabe mi natrpaju i daju pljeskavicu od 400 grama kad je kao da jedes karton. Ipak su Nislije neprevazidjeni u rostilju. Idite u Nis i udjite u bilo koju kafanu ili birtiju, bicete prezadovoljni. Nema rostilja kao u Nisu. Uvek rado tamo jedem
Nigdje nijesam jeo bolji rostilj Nis zakon
@Srbin Bokelj - Nekad je bila roštiljnica kod Joce i Nene, ne znam jel još uvek postoji. Tamo sam jeo najbolju pljeskavicu u svom životu, gurmansku , baš specijalitet.I tad je pravljena od mesa iz Srbije, sad nisam siguran dal se više koristi naše meso ili iz uvoza zaleđeno ko zna kad i ko zna gde.
Uvek bilo .
Komentari (4)