PROTEST NIŠKIH UGOSTITELJA: Zbog katanca svi na gubitku

E. V. N.

25. 08. 2016. u 15:56

Niški ugostitelji danas su zatvorili svoje lokale tražeći promenu kaznene politike inspektora. Svaki dan nerada, košta i vlasnike i radnike i državu

ПРОТЕСТ НИШКИХ УГОСТИТЕЉА: Због катанца сви на губитку

NIŠKI ugostitelji danas su svoje lokale zatvorili na osam sati zahtevajući da se kaznena politika inspektora, pre svega poreskih, promeni i da "katanac" više ne bude jedna od sanckcija. Članovi Udruženja privrednika i zanatlija u gradu na Nišavi, odlučili su se na ovaj korak jer su kako kažu, nezadovoljni zbog ponašanja inspekcije prilikom kontrola, ali i zato što često različito tumače zakone. Svaki dan nerada, upozoravaju oni, košta i njih, i radnike i državu. Sa zahtevima niških kafedžija slažu se i kolege iz ostatka Srbije.

Vlasnici restorana i kafića su se godinama borili da poreznicima oduzmu pravo da im uz novčane kazne zatvaraju i radnje. Krajem 2012. godine, izmenama Zakona o fiskalnim kasama, za deo prestupa "katanac" je izbrisan kao mogućnost. I dalje postoji niz prekršaja zbog kojih je moguće zabraniti obavljanje delatnosti do najviše 60 dana. "Okidač" jučerašnjeg protesta bilo je zatvaranje većina objekata u niškoj Tvrđavi i to pred samo otvaranje "Filmskih susreta".

- Zatvaranje objekata kao jedna od mera je loša i nije uobičajena u Evropi - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. - Za dve nedelje, koliko ne radi, država gubi na porezu na dodatu vrednost, na porezima i doprinosima na zarade, radnici ostaju bez posla i para, a na gubitku je i vlasnik. Da bi nadoknadio manjak treba mu šest meseci. Ugostitelji su suočeni sa 58 do 62 raznih nameta, u zavisnosti od mesta gde posluju. To i jeste jedan od razloga što ne prijavljuju sav promet. Samo oni na vrhunskim lokacijama su u "plusu" cele godine. Ostali leti nadoknađuju manjak iz zimskih meseci.

U Poslovnom udruženju hotelijera i restorana Srbije "Hores" napominju da zatvaranje lokala šalje lošu poruku i mušterijama. Svi najpre posumnjaju na incident sa ispravnošću hrane.

- Smatramo da ne treba da nas zatvaraju kao deo kazne. Radnici ostaju bez posla, a najčešće oni uopšte i nisu krivi za propust - smatra Georgi Genov, direktor "Horesa". - Da ne pričam što gosti čim vide da je zatvoren restoran, prvo posumnjaju na trovanje hrane. To ostavlja trajne posledice na poslovanje.

Na crno

Poreska uprava je u protekla tri meseca na području Niša kontrolisala 183 ugostiteljska objekta. Od ukupnog broja kontrolisanih objekata u 79 izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti, jer je kontrolom utvrđeno, da se u istima, ne evidentira promet preko fiskalne kase, ili angažuju lica bez regulisanog radno-pravnog statusa - rečeno je "Novostima" u Poreskoj upravi Srbije.

ANKETA NIŠKI UGOSTITELjI O KAZNAMA POREZNIKA

UROŠ TASKOVIĆ - UGOSTITELj

PROPISI se stalno menjaju, a insepekcija nas nikada nije upoznala sa novinama i upozorila na moguće greške, tako da moramo da reagujemo pa makar i na ovakav način - Prosto ni sami ne poštuju Zakon koji kaže da pet odsto od robe, bez obzira da li je manjak ili višak u pitanju, nije problem. Umesto toga, oni nam zatvaraju objekte zbog jedne ili dve flašice soka.

JOCA MILANOVIĆ - UGOSTITELj

MERA zatvaranja je preterana i trebalo bi da se primenjuje samo u slučajevima kada neko pravi ozbiljne finansijske prekršaje - Vlasnici lokala su u permanentnom prekršaju zbog toga što ne znaju pravila, a propisi se neprekidno menjaju. U praksi uvek možemo da budemo meta. Hoćemo kontrolu, svakako, ali da to bude uređeno i po zakonu.

VLADA VELIČKOVIĆ - UGOSTITELj

NIJE ni inspektorima uvek lako što moraju da nas zatvarju, verujte - Često vidimo da je inspektorima neprijatno što moraju da postupaju na određen način. Kažu nam da su takve dirketive, a ovaj problem ne može da reši Grad, jer on nije ni izvor problema. Problem je zakonodavac odnosno država.


ZA PRVI PREKRŠAJ SEDAM DANA

- Zakonom su predviđene kazne privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana. Objekat u kojem je prvi put utvrđena nepravilnost u poslovanju, zatvara se na sedam dana. Ukoliko se prekršaj ponovi, period zatvaranja se produžava - ističu u Poreskoj upravi, koja je ranije je najavila sprovođenje intenzivnijih i oštrijih kontrola poslovanja ugostiteljskih objekata u letnjim mesecima.

Predmet kontrola je, osim evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, radno pravni status angažovanih radnika u kontrolisanim objektima, kontrola prometa robe kao i kontrola prenosa podataka iz kase putem GPRS.

- Poreska uprava Republike Srbije preduzima sve zakonom propisane mere u cilju povećanja fiskalne discipline i suzbijanja sive ekonomije. Kao jedan od efikasnih vidova borbe protiv sive ekonomije Poreska uprava trajno sprovodi kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa na teritoriji cele Republike Srbije - ističu u PURS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dule

25.08.2016. 20:04

Isao sam na more i svratio u 2 prodavnice u Novom Pazaru. Prodavacice imaju samo digitron, bez kase.Poreznici ocigledno ne posecuju taj deo Srbije!!!!!!

Маја М.

26.08.2016. 17:07

@Dule - Постоји статистика о висини наплате ПДВ-а, али кад је Нови Пазар у питању, није важно.

Dada

25.08.2016. 20:23

Prosto i jednostavno, POSLUJTE PO ZAKONU i niko vas nece dirati. Ali cim imate robu koje nema u papirima znaci da radite na crno i ne izdajete racune. Prosto! E bogami treba katanac!

Dada

25.08.2016. 20:27

Kafici u tvrdjavi su zatvoreni jer su zbog gledalaca "navukli" robu bez papira sto znaci i neizdavanje racuna i samim tim neplacanje poreza. A Joca je vlasnik jednog od tvdjavskih kafica pa se buni, ne moze da krade drzavu...

alex

26.08.2016. 05:27

Sta ste navalili na te ugostitelje, moze biti da ocekujete od njih da vam plate putesestvije vaseg vam omiljenog predsednika i hanume mu njegove sa gomilom "savetnika" u Rio. Koliko se cuje, cifra je negde oko 300000 evrica, plus ono sto se ne spominje.Uf !

GoraN

27.08.2016. 22:09

Ko redovno uplacuje doprinose za zaposlene i placa porez drzavi nema razloga za brigu da ce mu lokal biti zatvoren.