Zakopavali otpad pored firme

J. Bekić

15. 08. 2016. u 16:44

Somborska kafilerija koja prerađuje 60 tona animalnih ostataka pod nadzorom inspekcije. Nije ispitan kvalitet zemljišta na lokaciji odlaganja, niti da li je zagađeno

Закопавали отпад поред фирме

VU "Proteinka" pod nadzorom inspekcije

SOMBOR - Veterinarska ustanova "Proteinka" u Somboru, u kojoj se dnevno preradi oko 60 tona otpada animalnog porekla iz klanične industrije, pod posebnim je nadzorom pokrajinske Inspekcije za zaštitu životne sredine. Naime, prilikom nedavne kontrole ustanovljen je niz ozbiljnih propusta u radu, što je najverovatnije i bio razlog za smenu dosadašnjeg direktora Borislava Tomića.

Po prijavi republičke veterinarske inspekcije u kafileriji je izvršen vanredni inspekcijski pregled, a tom prilikom je utvrđeno da proizvod koji nastaje prilikom prerade animalnog otpada, prve i druge kategorije, odnosno koštano brašno, "Proteinka" zakopava u zemljište na lokaciji u neposrednoj blizini ove ustanove.

Tačne količine ovako odloženog otpada u 2016. godini nisu ustanovljene.

"Proteinka" je pre početka ovih radova propustila da izvrši ispitivanje kvaliteta zemljišta na lokaciji odlaganja, kao i analize zemljišta gde je već odložen otpad kako bi se utvrdilo da li postoji i u kojoj meri postoji zagađenje zemljišta. Osim toga, za mesno-koštano brašno, nije izvršena klasifikacija i kategorizacija kako bi se utvrdili sastav i karakteristike jer može biti opasno, a i ovakav otpad je odlagan van deponije koja ima dozvolu za prijem i odlaganje. Kafilerija takođe ne poseduje, niti je kod nadležnog organa podnela zahtev za izdavanje dozvole za odlaganje otpada, niti lokacija ima dozvolu da se na njoj odlaže ovo brašno. Nije sproveden ni postupak procene uticaja aktivnosti odlaganja otpada u zemljište na životnu sredinu, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

KOŠTANO BRAŠNO KAFILERIJA dnevno proizvede 15 tona mesnog koštanog brašna i lageruje ga u krugu fabrike jer nemaju kud s njim. Ono je zabranjeno za ishranu stoke, već se mora spaljivati u posebnim pećima koje preduzeće ne poseduje.

Zbog toga je pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine naložio VU "Proteinka" da hitno izvrši ispitivanje nivoa zagađujućih, štetnih i opasnih materija u zemljištu.Kafileriji je zabranjeno da nastavi sa odlaganjem mesno-koštanog brašna, sve do dobijanja svih potrebnih saglasnosti i dozvola.


SMRAD DO CENTRA GRADA

U POSLEDNjE dve godine, žitelji Nove Selenče, gradskog naselja u neposrednoj blizni "Proteinke", najviše su se žalili na neprijatne mirise koji su se širili iz kafilerije. Smrad je dopirao čak i do samog centra grada, udaljenog nešto više od kilometra vazdušnom linijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lala

15.08.2016. 17:56

ili su u pogresnoj partiji ili su glupavi pa nisu podmitili inspektore. sada ce morati u pravu partiju ili malo više da investiraju u inspektore +sudije pa sve lepo pod tepih. tresla se gora rodio se mis :)

Бранислав Т.

15.08.2016. 18:24

Овакав случај имате и у Бачкој Тополи.Али на жалост само се један човек покушава изборити са тим.Пензионисани професор Печурица,који је чак и био тужен од АИК Жибел и плаћао казне само зато што се бунио јер смрди.А цео град смрди од тога,и сви то осете,али не смеју да се жале.Чак и истоимена фирма сав свој отпад истреса на њиве у оближњем селу Његошево.

dragan

16.08.2016. 11:33

@Бранислав Т. - Smrad moze da se spreci a ne sprecevaju ga jer to kosta.Primer iz Backe Topole je je najbolji dokaz da postoje zasticeni zagadjivaci koji sa nekom crkavicom podmiruju lokalnu samoupravu a ne ulazu u ekologiju.U tekstu niste spomenuli kafileriju u Zrenjanini i mnogobrijne farme,klanice,mlekare.

Sela i gradovi

16.08.2016. 06:56

Svaki srez treba kafileriju ,svaki lokal stočno groblje ,strogo ograđeno i portirom ,posledice haosa i nekulture su pogubne i beskonačne po svakog od nas .A red bi doneo čistoću i ogroman prihod .Čistoća je pola zdravlja.