Zelena ekonomija šansa za selo
16. 06. 2016. u 11:27
Udruženje žena "Udahni život" iz Stanišića, nedaleko od Sombora, rešilo da proizvodi organsku hranu. Tri plastenika podignuta u dvorištu kuće. Sve faze uzgoja strogo kontroliše 12 radnika
.jpg)
Prvi plodovi paprike, zasađen i paradajz, salata, luk, kupus...
SOMBOR - Udruženje žena "Udahni život" iz Stanišića, nadomak Sombora, bavi se proizvodnjom povrća u plastenicima. Po rečima Ljiljane Gusić, predsednice Udruženja, prošle godine dobili su na korišćenje seosku kuću sa okućnicom površine 869 kvadrata, pa se tako rodila ideja da se pokrene ova inicijativa i da se pokuša sa formiranjem održivog socijalnog biznisa, kao i samozapošljavanja žena i mladih u selu.
U dvorištu kuće su tri plastenika, u kojima su se već pojavili prvi plodovi paprike, zasađen je i paradajz, salata, luk, kupus. Povrće se gaji po strogim pravilima organske proizvodnje, koja je trenutno u konverziji, ali za oko godinu dana od ovlašćene kuće treba da dobiju sertifikat za ovu vrstu proizvodnje.
- Biljke se tretiraju isključivo prirodnim preparatima, obezbeđena je idealna temperatura u plastenicima, seme je deklarisano, i sve se kontroliše. O svemu brine 12 radnika, među kojima su i teže zapošljive grupe, odnosno osobe sa posebnim potrebama - veli Gusićeva.
Ona dodaje da je tržište obezbeđeno, pa će se tako prvi proizvodi iz ovih plastenika prodavati u somborskim restoranima, naravno, i u ovom selu, a ugovorena je isporuka i za jedan novosadski restoran. Sav prihod od prodaje biće uložen u novu proizvodnju i novo zapošljavanje.
Ovde ističu da ovim primerom žele da pokažu da je moguć opstanak na selu, koji nije puko preživljavanje, kao i da je "zelena ekonomija" nova šansa za razvoj sela.
.jpg)
Udruženje se krajem 2015. godine prijavilo na konkurs Delta fondacije "Zasad za budućnost", namenjen udruženjima za pokretanje socijalnog biznisa i započinjanje poljoprivredne proizvodnje. Za projekat koji traje godinu dana pripalo im je 1.250.000 dinara.
RASAD I SUŠENO POVRĆE
- OVE godine planiramo da idemo na još dve obuke, za pravljenje rasada kojeg je teško nabaviti za organsku proizvodnju, i za preradu i sušenje povrća. Staru kuću na imanju želimo da uredimo tako, da prikažemo nekadašnji način života u Vojvodini, sa nameštajem, predmetima i motivima, a zajedno sa proizvodnjom hrane, to će predstavljati zanimljivu ponudu u okviru turizma - -pojašnjava Ljiljana Gusić.
pera borin
16.06.2016. 12:41
Neverovatno!Posle decenija zatiranja svega sto smo imali netaknuto,ovo mi dodje kao neka"Nova teorija relativiteta"!Ako ovako nastavimo ponovo ce nas bombardovati?Zbog neupotrebe herbicida,naravno.A kada im ozvezemo tretirane proizvode oni nadju"nedozvoljene kolicine."i sve to nam vrate.Lepo od Vas sto pisete o ovim zenama i njihovom pokusaju.I ja im zelim svu srecu ovoga sveta.Bez obzira sto tu muku zapocinju na vec tretiranom zemljistu.No kako doci do djubriva?Kravljeg nema.Mozda"traktorsko"?
Komentari (1)