Niš: Trpeza mami strance

D. ALIHODžIĆ

29. 04. 2016. u 07:23

Gastronomija glavna tema Sajma turizma u Nišu. Naše specijalitete nedovoljno promovišemo

Ниш: Трпеза мами странце

Bogatstvo ukusa domaće kuhinje skromno je predstavljeno na ovogodišnjem Sajmu turizma koji je organizovala Turistička organizacija grada.

Zoran Mirašević, predstavnik niških ugostitelja veli da je Srbija zemlja ukusne hrane i da svaki njen deo ima svoju specifičnost, ali generalno ne možemo se baš usaglasiti šta bi moglo biti naše nacionalno jelo.

- Naša kuhinja je mešavina turske i mađarske. Leskovačni imaju odličan roštilj, ali poreklo mu je iz Azije, ajvar svojataju i Makedonci. Možda je to naša sprža ili pihtije, ili neki drugi lokalni specijalitet kao što je urda ili peglana kobasica. Recimo, crnogorski kačamak je nešto što je baš autentično - smatra Mirašević.

I sam ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je otvorio ovu manifestaciju koja je okupila 130 izlagača, istakao je da imamo šta ponudimo u gastronomiji ali da ne radimo dovoljno na tome: - Hrana jedan od naših najvažnijih resursa, ali nažalost mi do sada nismo uspeli da Srbiju pozicioniramo kao zemlju sa gastronomskim imidžom.

Miroslav Popović, direktor Turističke organizacije Bele Palanke, kaže da se svojski trude da promovišu banicu, odnosno pitu od ručno sukanih kora koja se filuje svim što možete zamisliti, pa čak i filom od lubenica.

VANILICE

OVAJ sitan kolač proglašen je za najbolji u svetu a svaka domaćica koja drži do sebe ima svoj recept. Ljubinka Stanišić, predsednica Aktiva žena Niša, veli da je tajna rastresitosti ovog kolačića u svinjskoj masti i dobrom brašnu.

- Mast morate dobro da umutite, kao penu a onda dodavajte sve ostalo što treba - otkriva nam Ljubinka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije