Marko pravi majstor za rakiju
03. 02. 2016. u 17:30
Originalna destilerija u Kukljinu nadomak Kruševca radi po starim receptima

Marko Ristić
KRUŠEVAC - Mladi poljoprivredni inženjer Marko Ristić, inače odrastao u porodici pravnika, uz pomoć dugogodišnjih prijatelja ušao je u proizvodnju rakije u selu Kukljin, na oko 11 kilometara od Kruševca. On je napustio "Rubin" posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.
U Markovoj destileriji sve odiše starinskim duhom. "Markova rakija" odleži u hrastovim buradima, pravi se od ceđenog soka najboljih sirovina, a priprema se u aparatu za dvostruku destilaciju od bakra.
- Ideja o pravoj "zanatskoj" destileriji rođena je još 2012, ali smo sa poslom zvanično krenuli prošlog leta - priča za "Novosti" Marko Ristić (38). - Iskoristio sam deo dedinog imanja, gde je ranije bila farma bikova i razvijena poljoprivredna proizvodnja. Uložio sam u prepravku prostora, kupio opremu, koja ima maksimalni kapacitet od 7.000 do 10.000 litara rakije godišnje, a ja sam napustio "Rubin" posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.
Ristić je sa prijateljima koji su zaduženi za distribuciju i plasman, zakupio voćnjak kod Svilajnca, gde se na sedam hektara uzgaja prvoklasna jabuka i kruška. Oko 35 tona voća prebačeno je za Kukljin. Šljivu nabavljaju u istočnoj Bosni i Srbiji iz autentičnih šljivika, a dunja pristiže iz Aleksandrovca i iz Blaca.
"Markova rakija" pojavila se prošlog decembra na popularnom "Rakijafestu" i na Sajmu u organizaciji Udruženja "Srpska rakija", gde je degustaciona komisija dodelila dve velike zlatne medalje (dunja i jabuka) i dve zlatne za voćnu rakiju od šljive i kruške.
VELIKI TRUD
MARKO svakog dana putuje iz Kruševca za Kukljin da bi radio.
- Rakije traže proces i posvećenost - priznaje majstor, koji je ovog vikenda više od 10 sati proveo samo u održavanju vatre u destilatoru ložeći drva.
анти-култура
03.02.2016. 22:12
Желим му све најбоље, али никада не бих купио СРПСКУ ракију с латиничном етикетом и с латиничног сајта ... Хвала Богу, има избора и добрих ракија данас.
Rakija je odlicna, postala je popularna, moze se probati u klubu Terminal. . .mi je jos zovemo i Minjina rakija☺
sve je to lepo dok vas evropa ne uzme pod svoje kako se nasi vlastodrsci trude uskoro ces ti postovani momce razvaliti taj prelepi objekat i ostati bez tog posla jer to nije u interesu i poravilu evropske unij kojoj nasi toliko zure i jure.zalosno ali izgleda veoma istinito.
Markova rakija izuva, ubiva na mesto kako je dobra. Cepao sam flajku par puta, sutra ništa. idem na šljaku.
Pozdrav,pišem iz Slovenije. Da li taj Marko pravi rakiju koja se zove Markova dunja? Kako bi mogla da je dobijem ili kakvi kontakt s njim?Nina
Komentari (5)