Kuvajte uz Karapandžu
24. 06. 2016. u 07:47
U utorak, 5. jula tačno u podne, startuje prvi domaći i regionalni kulinarski kanal “Kičn TV”

Sa Lepim Brkom,Foto: V. DANILOV
ZA domaćice koje muku muče sa idejama za dobar obrok, mahom se žaleći da stalno “vrte” jedno te isto, stiže dobra vest! U utorak, 5. jula tačno u podne, startuje prvi domaći i regionalni kulinarski kanal “Kičn TV”. Nastao u produkciji Advans medije, moći ćemo da ga gledamo putem MTS TV.
“Kičn TV” je jedini projekat posvećen kuvanju, ishrani, tradiciji, ali i edukaciji o zdravim životnim navikama. Budući da su zemlje u regionu bliske po jeziku, kulturi i mentalitetu, a da narodi dele sličnu kulinarsku tradiciju, osnovna ideja kanala je da publici ponudi sadržaj koji će promovisati zajedničke vrednosti, kao i lokalne specifičnosti. Na početku emitovanja gledaćemo trećinu emisija napravljenih u Srbiji, dok će ostatak činiti produkcije iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije. Program će biti emitovan 24 sata, a samo tokom prve godine predviđeno je više od 3.000 sati raznovrsnih, već postojećih i rado gledanih kulinarskih serijala: “Kod Ane”, “Lonci i poklopci”, “Vkusot na tradicijata”, “Planet kuha”, “Okusi Hrvatske”, “Pun pjat”, “Titov kuvar”, “Kulinarski letopis Vokija Kostića”...
Kecelje za ovu priliku odenuli su Steva Karapandža i Lepi Brka. Najčuveniji kuvar s prostora bivše Jugoslavije, Karapandža, vratio se ovim projektom, posle 25 godina provedenih u Švajcarskoj, na javnu scenu.
- Imao sam restoran u Švajcarskoj, u kojem sam radio sa suprugom. Na meniju je bila internacionalna kuhinja sa malo specijaliteta iz naših krajeva. Sada živim u Lovranu, povukao sam se. Upoznao sam Lepog Brku na gastro skupu, procenio da hemija između nas dobro “radi”, i rado se odazvao pozivu da snimamo emisiju - otkriva nam Karapandža, dodajući da je srećan što je ponovo pred kamerom. I dok on snima, supruga mu, kaže, uživa u lepotama Beograda.
Brka, odnosno Nenad Gladić, koji je ujedno i glavni urednik TV Kičn, ističe da je ovo druga vrsta angažovanja od onog u emisiji “Gastronomad”.
- Rad sa Stevom doživljavam kao ubrzani kurs stare škole. On je stručnjak, a i pravi džentlmen u kuhinji. Što se tiče uredničke pozicije, još tragam za novim licima, a one koje smo odabrali moramo da usmerimo i obučimo na pravi način. Moramo da uspemo!
Na jesen ćemo pratiti i premijerne serijale “Kuvati sa emocijama”, “Začin ljubavi”, “Najbolje iz Srbije”, “Šefice”, “Hrono kuvar”, “Neša travka - ukusi prirode”, “Sladak život - dolce vita”, “Ukusi Azije”... A da sve i vizuelno lepo izgleda pobrinuo se Slavimir Stojanović, svetski priznati dizajner, čiji su radovi osvojili više od 300 međunarodnih nagrada i priznanja.
ZEC U SOSU OD PARADAJZA
NA pitanje šta se juče krčkalo na snimanju u njegovom i Brkinom loncu, Karapandža nam odgovara:
- Izabrali smo recepte za koje sam smatrao da bi bili najprikladniji za ovo područje, a opet da daju nešto novo. Tako ćemo pripremati zeca u sosu od paradajza, a Lepi Brka će dodati taranu kao prilog. Procenio sam da je zec gotovo nepoznat u ovim krajevima, ljudi ga malo koriste iako je idealan za pripremu. Brzo se skuva, skoro kao piletina. Na taj način pokazaćemo da nije sve u kotletu i ćevapima.