Nenad Gladić: Hranu treba poštovati
14. 06. 2016. u 11:30
Nenad Gladić o emisiji "Gastronomad". Osim brkova, Nenad ima i nos za ukusna i zdrava jela. Putujući po zemlji i svetu, u okviru emisije šarmantni kuvar otkriva nam nove predele i specijalitete

NEPOZNATI stariji gospodin jednom prilikom je želeo da dozove bradatog i brkatog momka, pa je ne znajući mu ime uzviknuo "Lepi Brko!" Nije ni slutio da će time zauvek obeležiti Nenada Gladića. Mangupima koji su tome prisustvovali dopao se ovaj nadimak, pa je momak do danas ostao Lepi Brka. Osim brkova, Nenad ima i nos za ukusna i zdrava jela. Putujući po zemlji i svetu, u okviru emisije "Gastronomad" (RTS 1, 15.55) šarmantni kuvar otkriva nam nove predele i kulinarske specijalitete. Miris začina, egzotičnih jela i neistraženih predela pomešanih sa njegovim spretnim rukama i duhovitošću "zakuvali" su jednu od najuspešnijih kulinarskih emisija na domaćoj televiziji. Mnogi unapređuju svoje kulinarske veštine "skidajući" trikove ovog kuvara.
- Svi mogu da nauče da kuvaju, a da li to rade dobro stvar je ukusa - kaže nam Nenad Gladić, koji je po tradiciji postao kuvar, s obzirom na to da potiče iz ugostiteljske porodice. - Trik je u tome da dobro spremiš određeni broj jela. U krajnjoj liniji, zašto bi svi morali dobro da kuvaju?
* Šta izbor hrane govori o nama?
- Možemo mnogo da saznamo o nekome gledajući šta jede, na koji način to radi i kako se ponaša prema onima koji pripremaju jelo. Često se neprijatno iznenadim kada vidim kako se neki ophode prema hrani. Bez nje se ne može, ali često idemo u krajnost. Preterujemo u njoj i bacamo je u velikim količinama. Dominantan odnos prema hrani treba da bude poštovanje. Ni preterivanje, ni obožavanje.
* Koliko vam prija rad u "Gastronomadu"?
- Tokom snimanja upoznajem ljude i uvek nešto naučim. Najviše se radujem putovanjima, pogotovo po Srbiji. Drago mi je kada uspemo da otkrijemo i prikažemo neko novo mesto. Srbija je lepa zemlja i šteta je da mnogi predeli ostanu nepoznati.
* Koja destinacija vas je oborila s nogu?
- Najinteresantnije mi je bilo pre nekoliko godina u Izraelu. Taj spoj svih mogućih kultura i gastronomskih tradicija napravio je nešto što nigde drugde na svetu ne može da se vidi i proba.

* Jeste li se nadali ovakvom uspehu emisije?
- Iskreno, nisam. Sreća je što imam sjajnu ekipu, koja se ne menja već sedam godina. Odlično funkcionišemo kao tim i zato emisija izgleda tako dobro.
* Da li vam se dešava da tokom snimanja jelo ne uspe?
- Naravno, bilo je i tih slučajeva. Snimili smo više od 300 emisija, pa je samim tim teško da svako jelo bude savršeno pripremljeno iz prvog puta.
* Kada vas ljudi sretnu na ulici, pitaju li za neki recept?
- Da, a često mi preporučuju neka svoja jela. Takođe, predlažu gde da odem i šta da vidim. Dešava se da mi nekad ta prepoznatljivost ne prija, ali uvek se trudim da budem pristojan. Sve je to deo posla.

ZAUVEK KUVAR
* "KRČKATE" li nešto novo?
- Pripremam interesantan projekat, ali o tom-potom. Naravno, u vezi sa kuvanjem. Kasno mi je da sada pređem u manekene.
Vlada kuvar
14.06.2016. 12:50
Covek neproporcionalno forsira izraelsku hranu, koristi vegetu i ostale zacine koje ozbiljan kuvar prezire. U principu, mesa poluproizvode i ponizava kuvarsku zajednicu. Izgleda da ima neku ozbiljnu protekciju kada u Srbiji ne postoji bolji kuvar za nacionalnu televiziju.
Naravno da hranu treba poštovati, naročito u momentu kada gloginje prete da postanu nedeljni ručak.
Dobar je Nenad ali su scenografija i nacin snimanja katastrofalani. Pogledajte kako se to radi drugde.
Komentari (3)