TO JE PROVOKACIJA: Ambasador Rusije - Rezolucija o Srebrenici narušava proces pomirenja u BiH

Novosti online

18. 05. 2024. u 13:08

REZOLUCIJA o Srebrenici je velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

ТО ЈЕ ПРОВОКАЦИЈА: Амбасадор Русије - Резолуција о Сребреници нарушава процес помирења у БиХ

Foto: Printskrin

- Kada su Englezi 2015. godine dobili ‘po glavi’ vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji ‘ubij neprijatelja tuđim nožem’. I sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu. To je provokacija za srpski, ali i za bošnjački narod zato što zapadni, anglo-saksonski mentori, guraju narativ da su Bošnjaci bili gotovo jedina žrtva u ovim događajima devedesetih godina, da stvari oko Srebrenice moraju biti tačka bošnjačkog identiteta i stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što nije istina, ukazao je Kalabuhov.

Kalabuhov je upozorio da se „situacija odvija u poznatoj taktici anglo-saksonskog sveta da ovde guraju destabilizaciju i konfrontaciju“, prenosi RTRS.

- Ovo je pokušaj zabijanja eksera u proces primirivanja u BiH, posebno između Srba i Bošnjaka. Što se tiče Ruske Federacije naš stav je poznat. Mi smo za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, želimo izbalansirani pristup međunarodne zajednice za BiH i smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora pre svega diskutovani u BiH i o njima moraju biti saglasna tri konstitutivna naroda i dva entiteta, rekao je Kalabuhov.

Kako je zaključio, samo to može biti osnov kompromisa, uzajamnog poštovanja i progresa BiH u budućnosti.

BONUS VIDEO: BRUTALNA KAMPANjA LAŽI IZ SARAJEVA: Evo šta je Vučić zaista rekao

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića