CRNA GORA KLJUČA ZBOG PREPRAVKE REZOLUCIJE: Vlada u Podgorici predlaže amandmane na sporni nemački dokument

V. KADIĆ

07. 05. 2024. u 07:00

VLADA Crne Gore će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na nemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

ЦРНА ГОРА КЉУЧА ЗБОГ ПРЕПРАВКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ: Влада у Подгорици предлаже амандмане на спорни немачки документ

Skupština CG

Prema nezvaničnim saznanjima, pomenutim "dodacima" na tekst predviđeno je "individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici", ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Kako su preneli mediji u Podgorici, prvim amandmanom poziva se na individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, tačnije da se ovaj zločin ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini. Neimenovani izvori iz Vlade Crne Gore tvrde da se na ovaj način sprečava "svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namera, da se jedan narod želi proglasiti genocidnim".

Drugim amandmanom insistira se na striktnom poštovanju "Dejtona" čime se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti najave usmerene protiv RS (proglašavanje za tvorevinu nastalu na genocidu i njeno likvidiranje).

Iz kabineta premijera Milojka Spajića niko se nije oglašavao na ovu temu, ali je očigledno da bi sporni tekst, koji se sprema na Ist Riveru, a kojim se stigmatizuje

najmanje 30 odsto građana Crne Gore koji se osećaju kao Srbi, mogao da podigne tenzije i u državi i u vladajućoj koaliciji.

Potpredsednik Vlade Dragoslav Šćekić saopštio je da Socijalistička narodna partija, čiji je on potpredsednik, smatra da ne bi bilo dobro da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži rezoluciju o Srebrenici jer to može dodatno podići tenzije u čitavom regionu, pa i u samoj Crnoj Gori. On je saopštio da će glasati protiv ako platforma o glasanju u UN bude na dnevnom redu Vlade.

- Stav SNP je jasan. Mi smo protiv svih zločina i za to da se osude svi zločini, bez obzira na to sa koje strane dolazili. Ipak, ne možemo dozvoliti da se bilo koji narod naziva genocidnim i da se na taj način stigmatizuje, odnosno da od jednog naroda generalno pravimo neku nepoželjnu sliku u svetu - kazao je Šćekić.

Demokratska partija socijalista negodovala je zbog ove izjave vicepremijera, tražeći odgovor na pitanje - da li je to zvaničan stav Vlade?

- Pozivamo Spajića da se konačno odredi naspram skandalozne izjave potpredsednika Vlade Šćekića i da nam kaže da li i on smatra da ne treba otvarati teme koje su iza nas i da li on smatra da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu - naveli su iz ove stranke.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović javno je juče upitao premijera Spajića:

- Hoće li Crna Gora na zasedanju Generalne skupštine UN podržati rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Nemačka i Ruanda, a koju su, do sada, kosponzorisali neki od naših ključnih međunarodnih partnera među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija i još 20 država, među kojima su i susedne Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, te Slovenija i Severna Makedonija?

Iz Liberalne partije su pozvali EU, Ameriku i NATO da reaguju "jer ovo što se radi u Crnoj Gori je veoma opasna stvar".

Berlin podržao Bećirovića

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Denis Bećirović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, sastao se juče u Berlinu sa predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom, kome je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o Srebrenici i zahvalio na podršci Nemačke u, kako se navodi, aktivnostima i merama u "borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u BiH". On je sa nemačkim kolegom razgovarao i o podršci Berlina u evropskim i evroatlantskim integracijama BiH, te istakao da je Nemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta BiH, što je, navodi se, mnogo puta i dokazala. Štajnmajer je potvrdio neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)