OVO SE NE DEŠAVA SVAKI DAN: Vučević - Fabrika Lianbo plod ozbiljnog rada

Novosti online

25. 04. 2024. u 14:54

U NOVOSADSKOM prigradskom naselju Kać svečano je puštena u rad prva fabrika kompanije Lianbo, a otvaranju je prisustvovao aktuelni potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji je tom prilikom rekao da je Lianbo jedna ozbiljna, svetski poznata kompanija, koja će u Kaću imati 120 mašina.

ОВО СЕ НЕ ДЕШАВА СВАКИ ДАН: Вучевић - Фабрика Лианбо плод озбиљног рада

Foto: Tanjug

Vučević je dodao i da će Srbija nastaviti da neguje čelično prijateljstvo Srbije i Kine.

- Ovo nije stvar koja se svaki dan dešava, to je plod ozbiljnog rada i jasne strategije. Meni je najdraže što sam čuo od prvih uposlenih ljudi da su zadovoljni, a mi naravno očekujemo da broj srpskih zaposlenih radnika raste i da plate budu dobre. Ovo je grad posle Beograda sa najvećim prosekom zarade i verujem da će Lianbo tu biti konkurentan, rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je nezaposlenost u Novom Sadu sada oko šest odsto.

- Dolazak nove kompanije je velika vest za Novi Sad i Srbiju. Uspeli smo da se izborimo da ovaj svetski gigant izabere baš Novi Sad. Prijateljstvo naša dva predsednika i čelične veze naše dve države doprinele su tome. Mnoge kineske kompanije rade u Novom Sadu. Radili smo da se steknu uslovi, da Novi Sad bude najprivlačniji za ulaganje. Grad je uložio milione dinara u industrijske zone. Trend ulaganja nastavljamo i u narednom periodu, a u te svrhe grad će uložiti milion dinara, rekao je Đurić.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, proizvodnja auto-delova zapošljava više od 7 hiljada lokalnih zaposlenih u Srbiji.

Foto: Tanjug

 

- Veoma sam srećan što dolazim u prelepi Novi Sad sad zbog puštanja u rad fabrike. Poslednjih godina naša saradnja je sve bolja i bolja. Kineske investicije u Srbiji rastu i nadam se da će situacija biti sve bolja. Kina je od 2022. godine postala najveći izvor stranih direktnih investicija u Srbiji, kazao je Li Ming.

Generalni direktor kompanije Lianbo Ćingpo Šo dodao je da je prva faza projekta iznosila 80 miliona evra.

- Kao što naša poslovica kaže da imamo bliske prijatelje, ali i udaljene susede u svetu, u ovom živopisnom gradu se okupilo puno nas. Ovaj projekat se zvanično pušta u rad, a posebno prisustvo budućeg premijera Vučevića čini da svi zaposleni budu počastvovani. Imali smo priliku da izgradimo proizvodnu bazu u Evropi i posle više procena rešili smo da dođemo u prijateljsku Srbiju, kazao je Šo.

U pitanju je renomirana kineska kompanija koja od 2011. godine proizvodi metalne delove za sve vrste motora u automobilskoj industrije.

BONUS VIDEO: Šiptari nastavljaju da terorišu Srbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)