POČELA ŠESTA RUNDA PREGOVORA: U toku trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine o zabrani upotrebe dinara na KiM

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 04. 2024. u 13:00 >> 13:00

U BRISELU su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima je glavna tema odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

ПОЧЕЛА ШЕСТА РУНДА ПРЕГОВОРА: У току трилатерални састанак делегација Београда, ЕУ и Приштине о забрани употребе динара на КиМ

foto Kancelarija za KiM

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

12.30 - Počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine

Sastanak je počeo oko 12.30 časova i na njemu će glavna tema ponovo biti odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM, ali i formiranje ZSO.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara i naveo da je planirano da sastanak prati uobičajen format dijaloga.

Kako je objasnio, biće održani bilateralni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti održan trilateralni sastanak.

Ovo je šesta runda dijaloga na kojoj bi trebalo da se razgovara o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu biti zasnovani na „vrlo konkretnim idejama“, ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

- Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda - naveo je Lajčak na društvenim mrežama.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

- Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja - istakao je tada Petković.

On je dodao da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Srbije na KiM.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio „beskoristan“ i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)