BEZ MRLJE NA SRPSKOM NARODU: Iz severnomakedonske Vlade stižu ograde od Osmanijeve samostalne odluke o rezoluciji o Srebrenici

PRVI zamenik premijera zadužen za evropska pitanja u tehničkoj Vladi Republike Severne Makedonije (RSM) Bojan Maričić posle samostalne odluke šefa diplomatije Bujara Osmanija za kosponzorisanje rezolucije o Srebrenici u UN, u četvrtak je izneo popravni korektivni stav u tom pogledu uz ocenu da se ne može bacati mrlja na čitav srpski narod i Srbiju.

БЕЗ МРЉЕ НА СРПСКОМ НАРОДУ: Из северномакедонске Владе стижу ограде од Османијеве самосталне одлуке о резолуцији о Сребреници

Foto: M. Stančić

- Stav Makedonije je vrlo jasan i utvrđen saopštenjem Sobranja početkom 2010. godine, kada je jednoglasno podržana rezolucija EP za Srebrenicu, gde je bila osuda kao za genocid. Međutim, mora da razlikujemo dve stvari, jedno je to u Srebrenici, ali ta mrlja ne može da se baci na čitav srpski narod ili Srbiju, istakao je Maričić.

On je precizirao da, kako veli, odgovornost treba da bude individualna, a ne - kolektivna.

Maričić je istovremeno osporio i najavljenu nameru Osmanija da će na sednici Vlade predložiti povlačenje RSM iz regionalne inicijative Otvoreni Balkan, ocenjujući da se inicijative u korist građana ne smeju politizovati.

Na identičnom stavu je i bivši premijer Vlade RSM i lider vladajućih socijaldemokrata Dimitar Kovačevski ocenom da je regionalna saradnja izuzetno važna.

U danu kada je zvanično u RSM počela i kampanja uoči parlamentarnih izbora - zakazanih za 8. maj, uz finiš predsedničkih - glasa se 24. aprila, Kovačevski je na najavu Osmanija izjavio da "političari u predizborju daju razne izjave, šta treba, a šta ne treba raditi, ali ostajem pri stavu da je regionalna saradnja izuetno važna".

Podsetioje da je originalna inicijativa Otvoreni Balkan u suštini zasnovana na četiri slobode EU - slobodnog kretanja ljudi, kapitala, proizvoda i usluga.

- Postoje 72 regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu, jedna od njih je Otvoreni Balkan. Ona po svojoj suštini, fundamentu, ima postulate funkcionisanja EU. I kada pogledate inicijative koje su napravljene u okviru Otvorenog Balkana, one su upravo to, rekao je Kovačevski za agenciju MIA.

Ukazao je da su rezultati koje je zemlja postigla u okviru Otvorenog Balkana, očiti - trgovina između RSM i Srbije je povećana za 50 procenata, sa Albanijom za 40 odsto, a ukupan obim trgovine između tri države je povećan za 25 procenata.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)