OD BRISELA TRAŽE DA KAZNI BEOGRAD: Nova provokacija Prištine, tvrde da kršimo sporazum jer smo protiv njihovog članstva u SE

M. St.

08. 04. 2024. u 16:12

ZABORAVLjAJUĆI da upravo ona godinama, uz "zatvaranje očiju" Evropske unije, ne ispunjava preuzete obaveze iz dijaloga i zbog toga ne trpe gotovo nikakve sankcije, Priština se drznula da od EU traži da kazni Beograd jer "ometa njihovo članstvo u Savetu Evrope".

ОД БРИСЕЛА ТРАЖЕ ДА КАЗНИ БЕОГРАД: Нова провокација Приштине, тврде да кршимо споразум јер смо против њиховог чланства у СЕ

Foto. Printskrin

Ovakva provokacija usledila je nakon što je Vlada Srbije, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, formirala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa problemom prijema tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope.

Vlada tzv. Kosova zahteva da se "dvadesetsedmorka" jasno odredi prema Beogradu zbog navodnog kršenja sporazuma.

- Deluje da je Evropska unija nespremna da igra ulogu arbitra u odnosu na sporazum koji smo dogovorili uz posredovanje Brisela. U našoj internoj komunikaciji sa posrednikom, izrazili smo zabrinutost zbog postupaka Srbije i međunarodnog ćutanja prema tim akcijama - rekao je portparol tzv. vlade Kosova Perparim Krieziju.

U ministarstvu spoljnih poslova uvereni su da formiranje Radne grupe Srbije neće sprečiti članstvo tzv. Kosova u SE. Priština pokušava da se pozove na član 4. Ohridskog sporazuma, u kome se navodi da se Beograd neće protiviti članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, iako je predsednik Vučić i u Ohridu i mnogo puta nakon toga, kao i pred evropskim zvaničnicima, ponovio šta su naše crvene linije preko kojih nećemo ići: priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Portparol EU Peter Stano u petak nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li zvanični Beograda krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva u SE. On je ponovio da će se "obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu", ali nije govorio konkretno o Srbiji.

Inicijativa tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope razmatraće se na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila.

Dačić rukovodi timom

VLADINA Radna grupa za sprečavanje članstva Prištine u SE održala je prvu sednicu, a za rukovodioca je izabran ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, za zamenika Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. Između ostalih, članovi radne grupe biće i Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije i Tomislav Momirović, ministar trgovine.

- Kao prvo, Savet Evrope okuplja države. Ovo bi bio prvi put da neko bude primljen u članstvo a da nije država, naglasio je Dačić i dodao da tzv. Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem u SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)