DAVNO SMO UVIDELI DOSLEDNOST SRBIJE:Premijer Sao Tome i Prinsipe tokom posete Beogradu preneo poruku

V.N.

17. 01. 2024. u 16:32

NAŠA spoljna politika i naš status u svetu zasniva se na međunarodnom pravu i pokušavamo da uvek budemo sastavni deo rešenja, a ne problema. Stoga, računajte na nas. Želimo da nastavimo našu saradnju, da radimo tesno u korist oba naša naroda.

ДАВНО СМО УВИДЕЛИ ДОСЛЕДНОСТ СРБИЈЕ:Премијер Сао Томе и Принсипе током посете Београду пренео поруку

Tanjug

Tu poruku preneo je predsednik Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Emeri Trovoada, koji se danas u Beogradu sastao sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Gosta je prethodno na aerodromu "Nikola Tesla" sačekao ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe 2013. donela je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. Ovoga puta u fokusu razgovora zvaničnika dveju zemalja bila je privredna saradnja, "Ekspo 2027", razvoj turizma, poljoprivreda...

- Siguran sam da vi imate vašu ulogu u Africi. Africi su neophodni partneri kao što ste vi, zemlja koja ima odgovarajući program usmeren na saradnju koja donosi obostranu korist. Mi smo to shvatili odavno i doslednost vaše spoljne politike sada treba da se iskaže kroz snažnu privrednu saradnju - kazao je Trovoada, navodeći da su čvrsti temelji saradnje postavljeni još u vreme Jugoslavije.

Premijerka Brnabić je rekla da dve države imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, bolje razumevanje, kao i sve češće međusobne posete. Podsetila je i da se Srbija kao prijateljska zemlja trudila da pomogne Sao Tome i Prinsipe kad god je bilo potrebno: 2022. uputila je pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i 100 tona brašna i 100 tona ulja, a 2023. humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz "Zemun Polje".

- Na taj način se rađa dodatna saradnja, a premijer Trovoada će tokom svoje posete imati i sastanak sa predstavnicima Instituta "Zemun Polje", da vidimo kako zajedno uz podršku određenih organizacija kao što je FAO program UN, možemo da naše znanje o semenskom materijalu sa naših naučnih instituta damo DR Sao Tome i Prinsipe - rekla je Brnabićeva.

Tehnologija

PREMIJERKA je navela da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u oblasti poljoprivrede, jedna od najnaprednijih i na evropskom kontinentu zahvaljujući našem naučnom institutu BioSens za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede:

- Preko takve platforme želimo da pokažemo znanje i tehnologiju koju Srbija i njeni naučnici mogu da ponude drugim zemljama na drugim kontinentima kako bismo otvorili tržišta i za naše naučne institute, ali i za naše privrednike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!