CG: Liker ostao na granici

B. RADOSAVOVIĆ

31. 08. 2019. u 08:38

Rezultat pojačane inspekcijske kontrole hrane - vraćeno ili uništeno 350 tona namirnica u Crnoj Gori. Zabranjen uvoz himalajske soli, jaja, paprike i banana

ЦГ: Ликер остао на граници

Ilustracija / Depositphotos

POJAČANA kontrola svih inspekcija završava se sutra. I to u svih šest primorskih opština, ali i u najposećenijim turističkim centrima na severu - Kolašinu i Žabljaku. Uprava za inspekcijske poslove još nije objavila izveštaj o radu inspekcija tokom turističke sezone, ali je činjenica da zbog velikog broja gostiju raste i potrošnja, naročito hrane i pića.

Samo u junu zabranjen je uvoz četiri pošiljke ili skoro 1.500 kilograma, i to likera zbog veće koncentracije etanola, himalajske soli zbog manjka joda i pekarskih proizvoda jer su navedene netačne nutritivne vrednosti, stoji u izveštaju Uprave za bezbednost hrane. Vraćeno je i 11.500 komada jaja ino-isporučiocu, više od 30.000 kilograma paprike. Uništena je i jedna pošiljka banana ili skoro 1.300 kilograma.

Specijalni uslovi obrade, proizvodnje, čuvanja i transporta namirnica životinjskog porekla doprineli su da sa crnogorskih granica, kaže Vesna Daković, direktorka Uprave za bezbednost hrane, retko budu vraćene isporuke mesa i prerađevina.

- Ako se to desi najčešći uzroci su da nije do kraja iskontrolisan temperaturni režim ili nije na odgovarajući način deklarisana u skladu sa našom Uredbom o zaštiti potrošača. Dakle, to su zaista manje nepravilnosti - navela je Dakovićeva.

Za razliku od namirnica životinjskog porekla, voće, povrće, konditorski proizvodi nakon kontrole su ili vraćeni u zemlju porekla ili su uništeni. Ukupno 90 pošiljaka od početka godine. Najviše paprika, zbog prekomerne količine pesticida.

- Ukupna težina vraćenih ili uništenih proizvoda neživotinjskog porekla od početka godine do kraja juna iznosila je 350 tona - kazala je Dakovićeva.

Osim kamiona sa hranom kojih dnevno uđe i 70 u Crnu Goru, inspektori tokom sezone kontrolišu i privremene objekte u kojima se priprema i prodaje hrana. I tamo zateknu nepravilnosti.

- Najčešća nepravilnost koju inspektori uoče jeste da se hrana ne čuva na temperaturi koja je propisana da bi ona bila bezbedna. Osim toga, dešava se da je neka hrana promenila svojstva i ona se odmah uništava - pojasnila je direktorka Uprave za bezbednost hrane.

I MED POD LUPOM

I OVE godine inspektori intenzivnije kontrolišu mesta gde se prodaje med. Najčešće pored magistralnih puteva i verskih objekata. Često, kaže Dakovićeva, imaju dojave da se na tim lokacijama prodaje med sumnjivog kvaliteta i porekla.

- Naši inspektori proveravaju kakvog je kvaliteta taj med, da li ima poreklo, odgovarajuću deklaraciju. Uništili smo već oko 200 kilograma takvog meda - kazala je Dakovićeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije