Najranija proizvodnja sira počela u Dalmaciji?
07. 09. 2018. u 22:28
Međunarodna grupa naučnika analizirala je tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njenom zaleđu i otkrila dokaze o najstarijim poznatim fermentisanim mlečnim proizvodima

Depositphotos
"Ovim pronalaskom proizvodnja sira postaje četiri hiljada godina starija", izjavila je Sara Meklur, antropolog na držovnom univerzitetu u Pensilvaniji.
Naučnici su objavili da je mleko u posudama na tom području bilo prisutno pre 7.700 godina, 500 godina pre fermentisanih proizvoda.
Ali zvaničnici smatraju da se 500 godina kasnije dogodila promena, ne samo u preradi svežeg mleka u sir nego i u stilu i obliku posuda.
"Proizvodnja sira bila je dovoljno važna da su ljudi počeli da proizvode nove oblike posuđa", rekla je Mekklur i dodala da tu vidi i kulturnu promenu.
Naučnici su istraživali posuđe s dva lokaliteta u Dalmaciji - Pokrovnika kraj Drniša i Danila kraj Šibenika, dva velikih arheoloških nalazišta iz doba mlađeg kamenog doba (neolita).
Uzorci su dokazali prisutnost sekundarne obrade mleka, u sir ili neki drugi fermentisani mlečni proizvod.
"Ovo je najraniji dokumentovan dokaz tragova lipida fermentisanih mlečnih proizvoda", otkrili su nučnici u časopisu PLOS One, preneo je Jutarnji list.
Naučnici kažu da njihovo otkriće znači da su ljudi proizvodili sir hiljadama godina pre e nego što se mislilo, odnosno u neoliti umesto u bronžanom dobu.
U ono doba proizvodnja sira bila je napredna tehnologija koja je promenila čovečanstvo.
Sir, koji je lakše prenosiv i manje kvarljiv od mleka, omogućio je širenje rane poljoprivrede na hladnija severna područja.
Kurjak
07.09.2018. 23:14
Nagradno pitanje ,a znate li koji je narod ziveo tada tamo?
@Kurjak - Sigorno Srbi, ko bi drugi
u dobrom delu Šibenika i skoro celoj okolini do 1992,a u Drnišu do 1995 Srbi
Знамо, наши преци!
Komentari (4)