UPRKOS VRUĆINI: Kinezi rade po svome

B. RADOSAVOVIĆ

11. 08. 2018. u 10:41

Tropski dani pojačali nadzor inspekcije za zaštitu na radu u Crnoj Gori. Putari sa Dalekog istoka ručaju od 11 do 12, a odmaraju od 12 do 14

УПРКОС ВРУЋИНИ: Кинези раде по своме

Radnicima na auto-putu od Smokovca do Mateševa sunce ne smeta Foto Vijesti

VISOKE temperature diktiraju organizaciju poslova onih koji rade na otvorenom. Pravila su precizna - obustaviti rad od 11 do 16 sati, praviti češće pauze, piti hladne napitke - najviše vodu, oblačiti laganu i svetlu odeću, umesto šlemova koristiti kape, šešire i marame. Ove godine ima i specifičnosti, pa na gradilištima u šest primorskih opština nema obustave radova tokom letnje turističke sezone. Zato je pojačan nadzor Inspekcije zaštite na radu.

- Prošlog meseca urađeno je 98 nadzora. Utvrđeno je 947 nepravilnosti i izrečeno 715 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 319.160 evra - rekao nam je Zlatko Popović, glavni inspektor u Inspekciji za zaštitu na radu.

Bar dva puta mesečno inspektori obiđu i gradilište na deonici budućeg auto-puta od Smokovca do Mateševa.

- Kinezi imaju svoja pravila. Pravila iz zemlje iz koje dolaze su malo drugačija, pa tako oni od 11 do 12 sati ručaju, a od 12 do 14 se odmaraju. I tako im je organizovan posao bez obzira na vremenske uslove - naveo je Popović.

PAPRENE KAZNE Na terenu je osam inspektora svakoga dana. Ukoliko utvrde nepravilnosti imaju mogućnost izdavanja prekršajnih naloga. Kaznenom politikom predviđeno je da se pravno lice kažnjava u iznosu od 500 do 15.000 evra, odgovorno lice od 30 do 1.000, a preduzetnik od 250 do 10.000 evra.

Napominje i da se kontroliše rad u Plantažama "13. jul", gde su sezonski radnici angažovani za berbu bresaka, grožđa i nektarina. Tamo se, kako kaže glavni inspektor, dosledno primenjuju mere propisane pravilnikom o radu u ekstremnim uslovima, a to su nam potvrdili i u menadžmentu kompanije.

- Naša je praksa da se u berbu izlazi rano ujutro, već u 5.30. Radi se do 11 sati ili do podneva. I tu se posao prekida. Na taj način pokušavamo da zaštitimo radnike od ekstremno visokih temperatura.

Kada je u pitanju berba grožđa, rad takođe počinjemo u ranim jutarnjim satima, a bere se malo duže od podneva - rekao je Goran Brnović, pomoćnik direktora za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zaliv.net

11.08.2018. 14:29

Oni tako odmaraju i u njihovoj zemlji, zato rade ceo dan, ujutro od 6 ili 7 pa uvece do 20h....