NATO pršut ne miriše

V. KADIĆ

09. 01. 2018. u 07:41

Crnogorski zaštićeni proizvodi nikako da se nađu na trpezama zemalja Alijanse i EU. Nijedan komad njeguškog pršuta se nije prodao iako ima sertifikat

НАТО пршут не мирише

IZBIRLjIVI Pripadnici NATO radije jedu svoju hranu

UZALUD ruža vetrova i sudari primorske i planinske klime podno Lovćena, koje izoštravaju miris i ukus čuvenog njeguškog pršuta, kada ga NATO i zemlje EU još nisu probale. Prošlo je više od pola godine otkako je Crna Gora članica NATO-a, a njen pršut, koji se sprema i suši u Njegušima, još se nije našao na trpezama zemalja vojnog saveza i članica Evropske unije. A kako stvari stoje, neće još dugo biti tako.

- Imamo NATO sertifikat za njeguški pršut, ali šta to vredi kada ne možemo nijedan komad da plasiramo za njihove pripadnike. Ovde uplovljavaju NATO brodovi krcati hranom koju prihvataju u Španiji, Italiji, Sloveniji i drugim zemljama, pa im naši pršut, kobasice i drugi proizvodi očigledno nisu potrebni. To nam sada predstavlja veliki problem - kaže, za "Novosti", Dragan Martinović, iz cetinjskog "Marteksa".

U ovoj kompaniji nestrpljivo su čekali da administracija Donalda Trampa ratifikuje protokol o pristupu Crne Gore NATO-u, računajući na to da će oni, kao i druge crnogorske kompanije koje su dobile sertifikat Alijanse, moći da toj vojnoj sili ponude i prodaju svoje proizvode. Pravila nalažu da se posle dobijene kodifikacije svaka kompanija pojavljuje u jedinstvenoj NATO bazi podataka, što je trebalo da znači da ona kao dobavljač može biti pozvana na javne i poverljive tendere.

Poznato je da vojnici NATO-a koriste jedino proizvode koji su kodifikovani po standardima tog saveza, a među njima je i njeguški pršut.

- Osim kodifikacije, ništa se više nije desilo - dodaje Martinović.

NA TRADICIONALNI NAČIN ČUVENI njeguški pršut je crnogorski brend i priprema se u okviru kompanije "Marteks". Prerada se obavlja na tradicionalan način koji zadovoljava sve evropske standarde. Sveži pršut je iz Holandije i Španije, dok se prerada obavlja uz mašinsko soljenje, a sve to kako bi proizvod zadovoljio salinitet od četiri odsto. Nijedan začin se ne stavlja osim morske soli, a suši se na čistom bukovom drvetu i na vazduhu.

Iako je jedan od strateških spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji, najmanja balkanska država na prostoru tih zemalja nažalost nema nijedan svoj zaštićeni poljoprivredni ili prehrambeni proizvod. Iako obiluju mnoštvom proizvoda koji su dobili NATO sertifikat 76, na Starom kontinentu Crnogorci još nisu dovoljno iskoračili sa svojim prepoznatljivim proizvodom.

Do sada su u Crnoj Gori zaštićena geografskom oznakom i oznakom porekla svega dva proizvoda - njeguški pršut i pljevaljski sir. Iz Komore poručuju da bi uskoro trebalo da se taj spisak proširi na zaštitu meda i goveđe stelje.

PROCES

POTPREDSEDNICA Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović izjavila je da Crna Gora obiluje bogatstvom proizvoda, ali da se oni nisu adekvatno valorizovali.

- Puno se radi na tome već niz godina, a u Privrednoj komori i kroz projekat "Dobro iz Crne Gore". Radi se o dugotrajnom procesu koji zahteva preduzimanje konkretnih koraka - kaže Filipović.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Skretnicar

09.01.2018. 08:01

Njeduski prsut je samo ekstra proizvod u Njegusima. Cim se spusti u vlaznije predele postaje kao i svaka druga susena sunka. Samo suv morski vazduh mu omogucava da bude ekstra u suprotnom je ... Sve to znaju u NATO i EU pa se ne otimaju za njega. Jado moja a tako ste mislili da im prodajete suseno meso iz Vojvodine ( jer tu kupujete sunke ) kad on ....

bager

09.01.2018. 13:30

@Skretnicar - Holandska,belgijska ,francuska ,spanska ,italijanska,portugalska ,,,sve ove sunke su daleko 3-4 puta jeftinije i boljeg i proverenog kvaliteta od te crnogorsko eu mutljavine,,,sunke iz brazila,novog zelanda ,kine itd,,fuuuj

lol

09.01.2018. 08:13

Da, da...Nego, gde su te uzgajaju te "masne" svinje u Crnoj Gori? Busaju se u grudi, autohtonim proizvodom, od uvoznog mesa.

uhapsite semafor

09.01.2018. 08:26

prsut brale se ne zdere u vojsci!taj delikates nije za svakodnevnu ishranu a onako da se omasti brk!takodje peceni prasici jaganjci!to se zdralo onim vikend brigadama!

Јован

09.01.2018. 09:21

Е баш ми је жао што не можете да продајете пршут и кобасице убицама српске деце... Како вас бре није срамота??? Зашто се уопште преносе вести из ове неважне државице? Кога брига за дешавања код њих?

Bre

09.01.2018. 09:22

Nije problem u kvalitetu, on je nesporan! Problem je u kvantitetu! Ko će da se zamajava sa malo kilograma vrhunskog kvaliteta, kad su mu potrebni vagoni standardnog kvaliteta?

Nervozan Tip

09.01.2018. 09:24

Kako moze biti spremljen na tradicionalni nacin; a masinski!? Pa nisu pre 100-200 godina ljudi na Njegusima imali masine za soljenje!?

Анти Антифа

09.01.2018. 10:10

Ако свиња није узгојена на локалу него увезени свињски бутови из Холандије и Шпаније не може се говорити о производу са аутентичним географским пореклом.То Његуше није ни видело

Павле

09.01.2018. 10:16

Ко са ђаволом тикве сади о главу му се обијају. Очигледно.

Деки

09.01.2018. 13:20

Слепци, летос сам купио њихов чувени "Његушки" пршут и када сам случајно бацио око на декларацију, видех да је месо "без имена", односно из ЕУ. Као што ми једемо домаће месо из Аргентине и Бразила, тако и они једу Његушки пршут.

bager

09.01.2018. 13:24

Ako je crnogorski prsut,njegoski ,,meso mora biti iz regiona a ne uvozno koje dolazi u tu zemlju iz brazila i pitaj boga odakle,,a sama prerada nemoze biti certifikacija za poreklo nekog proizvoda,,sve mora biti iz regiona ,,na primer zecaanskog ,,a ne sabrano s K i konopca pa se oda prodaje kao crnogorsko ,,to je cist falsifikat i izigravanje medjunarodnih normi,,ekonomi nato zajednice su sve samo ne neprosveceni

Stavra

09.01.2018. 13:36

Da nije Srbije ni komad ne bi prodali van CG. Moji zemljaci su najgluplji na Svetu. Ja to ne kupujem ni za duplo manju cenu.

Чикириз

09.01.2018. 15:01

Не суши се на"чистом буковом дрвету" него на ДИМУ од буковог дрвета!! Ако немају одговарајуће филтере тешко и нама и НАТО- у од чађи и канцерогених материја!!!

Fric

09.01.2018. 15:57

Prilikom posete u Beogradu sam kod prijatelja probao njeguski prsut i mogu reci da nije bas nesto poseban. Ja u Nemackoj kupujem prsut iz Parme za koji se upotrebljava samo meso iz regiona, ili Serano prsut od svinja koje gotovo celu godinu provedu u sumama. Obe su daleko kvalitetnije pa cak i jeftinije od njeguskog prsuta. Eto, sad mi je zao sto su se moji prijatelji istrosili.