Rezidba vraća život maslini
01. 02. 2016. u 07:43
“Pozrnica 2016” obeležila kraj berbe i početak rezidbe maslinjaka u barskom kraju. Trećina maslinjaka u opštini i dalje zapuštena

Čelnici Društva maslinara Bara na degustaciji
Nakon višedecenijske pauze, u Baru je održana maslinarska manifestacija “Pozrnica 2016”, a namera organizatora je bila da obeleži završetak berbe i početak rezidbe maslina. U davno minulim vremenima ova manifestacija imala je i humani karakter, jer su barski maslinari umeli da pomognu sugrađanim slabijeg imovinskog stanja.
Protekli vikend u Baru je bio u znaku “Pozrnice”. Manifestacija je okupila dvadesetak izlagača maslina, maslinovog ulja i drugih proizvoda iz Bara, Ulcinja, Boke i Nikšića, koji su u “Barmarketu” izložili proizvode od autohtone sorte “žutice”, a posetioci su mogli da ih degustiraju i kupe.
- Kada smo najavili manifestaciju, mnogi su se pitali odakle reč “pozrnica” i šta ona znači. Stari Barani, naime, pamte humani običaj maslinara, koji su posle glavne berbe, siromašnijim komšijama i poznanicima dozvoljavali da uđu u njihove maslinjake i poberu preostali deo plodova. Na ovaj način su mogli da sakupe toliko maslina da podmire godišnje potrebe domaćinstva. Oživljavanjem ove tradicije, mi smo želeli da podsetimo na humanost naših predaka - poručio je u ime organizatora Ćazim Alković, predsednik Društva maslinara Bara.
Paralelno sa održavanjem “Pozrnice”, na imanju Srednje poljoprivredne škole, iza Sportske hale “Topolica”, prezentovana je praktična rezidba maslina. Ćazim Alković se zahvalio upravi škole i kompaniji “Jomil”, kao sponzoru.
- Maslinari su mogli da vide tehniku rezidbe svakog rezača pojedinačno da bi na osnovu toga doneli odluku s kim će sklopiti posao - objasnio je Alković.
Održavanje i čišćenje maslinjaka zahteva redovnu brigu. Procenjuje se da je na području barske opštine trećina maslinjaka i dalje zapuštena.
Ibrahim Duraković se već 20 godina bavi rezidbom maslina, pošto je ostao bez posla u državnoj firmi.
- Nekada se ovo zvalo krašćenje, a danas rezidba. Kad sam ostao bez posla ovaj zanat i ljubav prema maslini su mi pomogli da izdržavam porodicu - naveo je Duraković.
Po završetku berbe, polovinom januara, počinje rezidba maslina i traje do polovine aprila. To je najbolji period. Rezidba jednog stabla masline košta 10 evra, a čišćenje 7-8 evra.
FOLKLOR
DOMAĆIN “Pozrnice 2016” bio je “Barmarket”, a PR firme, Tanja Porešina, ističe zadovoljstvo što je ova manifestacija imala i humani karakter.
Pored ove manifestacije za sve goste je organizovan i kulturno-zabavani program, u kome su učestvovala kulturno- umetnička društva “Rumija” i “Sveti Jovan Vladimir”.