ZAPISI IZ PARIZA: Čokolada

Goran Čvorović

18. 11. 2018. u 08:28

Gigantske lampe sa čokoladnim laticama obasjavaju čitave štandove. Izlivanje padobranaca na licu mesta. Degustacija do besvesti

ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Чоколада

SAJAM čokolade u Parizu. Kreatori kao za visoku modu. I graja obradovanih grla. Čokolada podstiče libido. Jedu je na kilo i grame. Sa karamelom, pečurkama, krupnom atlantskom soli. Sa limetom. I samu samcijatu. Redovi za mali trenutak zadovoljstva.

Kraljevski salon. Beli, smeđi i crni kontemporalni baroni i kontese. Rojalska čokolada ne jede se na kocke. Blokovi razbijeni čekićem. Kršolom nakrcanih hrpa, u besprekornom rasporedu čokoladnih stvari na planeti. Na poslužavniku od vulkanske jave, sa tucanim susamom. Uhvatiti komadić ritualno sa dva prsta i nečujno ga prineti ustima. Hrska u ritmu usporenih vladarskih koraka.

Gigantske lampe sa čokoladnim laticama obasjavaju čitave štandove. Izlivanje padobranaca na licu mesta. Degustacija do besvesti. Celofan fin, kao omot skupe knjige. U naslovu, najava slatkog samoubistva. Ubica je baštovan koji voli čokoladu.

Ostrige od belog kakaa. Unutra crni biser kafenog zrna. Sakrivena bobica za golicanje. Čokoladne školjke, i one male, belgijske zvezde. Palačinke od bele čokolade. Čokoladne kapsule za kafenski aparat. Prefinjen asortiman, zrnce ukusa na srebrnoj tacni. Čvrsta, u čaši, na eks. I tečna, nožem, na komad. Po starinski, istopljena i nasuvo. Slapovi niz sajamske zidove. Sapun i parfem. I malo badema, za intrigu.

Mačke i psi na zlatnom listiću. Medved i slonče Ćira, čokoladna koala, rajska ptica, bumbari i gizdavi paun. Irvasi, žapci, maske i kocke za jamb. Istope se pre pobede. U snežnoj kugli, vejavica kokosa. Zašiljene olovke, dušu dale za grickanje na času. Za dobar zadatak dosta je i pola pisaljke. Piše kao prava. Za slatke, i one manje gorke sastave.

Kuće i prozori su od čokolade. Čaj od čokolade. Sos od čokolade, za biftek i testo. U ukuvanom pasulju, čokolada. Kavijar i liker od čokolade. Sa đumbirom i škampima, ljutom meksičkom papričicom. Sa onom leskovačkom, nisu probali. Zasigurno, može i ona. U teglici za ajvar, zašto da ne. Pa onda ne znaš šta nepca draži više.

Tartufi, i oni pravi. Ulica vanile. Kroasan, moćan, kao mrsni dan. Šampioni sveta u čokoladnim kolačima. Pariski kvadratići, loptice od vazduha. Da bi se dobila čokoladna pena, potrebno je mnogo atmosferskog pritiska.

PROČITAJTE I:ZAPISI IZ PARIZA: Nauka


Skulptura. Umetnička definicija. Minimalistički koncept koji u sveobuhvatnom sažimanju preživljenog, na perpetuumu kružnog osnova nadgrađuje efemerni trenutak užitka. Vajarski poduhvat nestaje pod jezikom.

Agave od vasabija sa kapljicom sakea, estetika modernih samuraja. Slovo nihon na sočnoj polulopti. Bretonski pompon. Geografski lavirint. Ponosno, rukom promešano. Promenite svet kakaom. Mislite na lepe stvari. Jedite čokoladu, ne vodite rat!

Fontana čokoladnih želja, umače se u nju naoštreni vrh banane. Paketić, za sitnu pažnju. Uspeh kratkih ljubavi. Raznobojna čokolada za šminkanje. Nanosi se širokom četkom, baš kao i ona prava. Posle se prhom ukloni preostali prah. Skida se strasnim pokretom jezika. Sliva se, lagano, krem niz ivicu kao krv crvenih usana.

Kutlača se bućka u čokoladnom jezeru. Umočen kolut. Prsten za veridbu slasti. Verenica dobrog ukusa. Gric, u inat sebi i drugima. Cipelica za slatku Snežanu. Haljina od čokolade. Bretela se lagano otkida, i krcka u strasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije