Kako da najlakše (ne) iznervirate konobare
05. 07. 2016. u 22:53
Sledeći put kada budete u kafiću setite se da ne uradite ovih 9 stvari koje konobari mrze

Thinkstock
Od malog bakšiša preko pogrdnih nadimaka, konobare je izgleda vrlo lako iznervirati. Evo nekoliko situacija koje oni izdvajaju kao najiritantnije, ali i najčešće kada je u pitanju njihov odnos sa mušterijama.
1. Tražite piće kada je konobar zatvorio kasu
Ukoliko vas je konobar unapred pitao da li ste za poslednju rundu pića pred zatvaranje, a vi niste bili raspoloženi, ali ste se u međuvremenu predomislili, naručivanje pića nakon toga je loša ideja. Verovatno je kasa već zatvorena i konobar je posle naporne smene mislio da je završio posao.
2. Postavite pitanje: "Šta je najjeftinije?"
Ne samo što imate cenovnik na stolu, pa i sami možete da zaključite šta je najjeftinije, postavljanjem ovog pitanja konobari shvataju da im nećete ostaviti nikakav bakšiš.
3. Pokušavate da dobijete pažnju konobara kada prima narudžbinu od nekog drugog
Ukoliko vidite da je konobar posvetio pažnju u tom trenutku nekom drugom gostu, budite strpljivi i sačekajte svoj red. Nakon toga sigurno možete očekivati bolju uslugu.
4. Uputite pitanje: "Šta preporučujete?"
Konobar može da preporuči ono što on voli ili što ljudi u tom kafiću najviše naručuju. Međutim, ukoliko se gostu ne svidi ono što je predloženo, može za to da okrivi konobara, koji će ni kriv ni dužan u toj situaciji izvući deblji kraj.

5. Kada ih zamolite da naprave jače piće od onoga kako inače prave
Trudite se da izbegavate ovu situaciju. Osim ukoliko ne želite da dobijete slabije piće od očekivanog.
6. Flertujete sa njima jer su ljubazni prema vama
Posao konobara je svakako i da bude ljubazan prema svojim gostima i da ih usluži na najbolji mogući način. Ukoliko je ta ljubaznost na visokom nivou, to ne znači da je raspoložen za flertovanje ili nešto više sa svojim gostom, već da samo svoj posao obavlja na pravi način.
7. Plaćate jedno piće kreditnom karticom
Ukoliko ste popili samo jednu kafu, a nemate gotovinu kojom ćete je platiti, plaćanjem putem kartice malu svotu novca oduzimate konobaru vreme i ceo proces traje duže, što im ne ide u prilog, pogotovo ako imaju pun kafić u tom trenutku.

8. Izbegavajte mahanje ili pucketanje prstima ka njima kako bi vas pogledali
Ovakav gest gostiju konobare nervira, jer se u tom slučaju ponašaju previše nadmeno. Konobar vas vidi i prići će vam čim bude mogao.
9. Nemojte konobare nazivati nadimcima
"Dušo", "Mala", "Dečko" ili nešto slično je znak nepoštovanja prema konobarima. Ukoliko želite da dozivate konobara, kada vam priđe prvi put pitajte ga za njegovo ili njeno ime. To će sigurno biti bolje nego da ga nazivate nekim nadimcima, koji često u takvom kontektu zvuče pogrdno.