ANALIZE OTKRILE UZROK: Koji je razlog trovanja u dobojskoj piceriji?
23. 06. 2019. u 20:14
Dvadesetak građana se javilo doktorima u ovdašnjem Domu zdravlja ili bolnici, a za sve njih je uzimanjem anamneze utvrđeno da su konzumirali picu ili sendviče u ovom ugostiteljskom objektu

Zatvorena picerija u Doboju
IZOLOVANjEM salmonele iz nalaza pacijenata, koji su zbrinuti u dobojskoj Opštoj bolnici, nakon trovanja hranom u piceriji "San Remo" prošlog utorka u Doboju, utvrđen je uzrok trovanja ukupno 15 bolnički zbrinutih osoba.
Dvadesetak građana se javilo doktorima u ovdašnjem Domu zdravlja ili bolnici, a za sve njih je uzimanjem anamneze utvrđeno da su konzumirali picu ili sendviče u ovom ugostiteljskom objektu, u centru grada.
- Ova bakterija je izolovana kod pacijenata, koji su zadržani u Službi za zarazne bolesti, čime je utvrđen uzročnik trovanja. Trovanje hranom izazvala je bakterija u hrani, kojom se nije rukovalo pravilno ili nije termički dobro obrađena - pojasnili su iz Službe dobojske bolnice.
Pročitajte još - Otrovali se u dobojskoj piceriji, 14 osoba hospitalizovano
Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog pregleda "San Remo" je zatvoren i tako će po svemu sudeći ostati duže vreme.
Osim Odeljenja za inspekcijske poslove Grada Doboja u slučaj se uključio i Inspektorat RS. Prema njihovom izveštaju, pet radnika je zatečeno bez sanitarnih knjižica, pronađena su jaja koja se koriste za pravljenje majoneze, kao i druga zetečena hrana bez dokaza o poreklu je izuzeta i uništena.
- Hrana je bila upakovana i skladištena na pravi način, da li se nešto moglo desiti na vrućini ili nije, ne znam - kratko je rekao vlasnik picerije Miroslav Nikić. nLj. ĐURIĆ