Ajvar za Nemačku

B. MILOŠEVIĆ

07. 09. 2017. u 11:59

Uprkos nedostatku sirovine zbog suše, u bijeljinskoj "Savi" pune ruke posla. "Sava" proteklih godina izvozila u zemlje Evrope i do 80 odsto proizvoda

Ајвар за Немачку

U bijeljinskoj kompaniji posla preko glave Foto B. Milošević

IAKO su ovogodišnje suše umanjile raspoložive količine sirovine i do 50 odsto, u bijeljinskoj prehrambenoj industriji "Sava" ovih dana imaju pune ruke posla.

U toku je proizvodnja ajvara, đuveča, doka od paradajza, pinđura i pečene paprike. Tokom jula i avgusta proizvedene su značajne količine marmelade, džema i kompota od različitog voća.

Vojo Kosanović, direktor "Save", kaže da je ovogodišnji plan proizvodnje i prerade voća i povrća morao biti korigovan, jer zbog suše na domaćem tržištu nema dovoljno sirovina.

- Prerađujemo onoliko koliko možemo da obezbedimo u Semberiji, ali i zemljama regiona, u Srbiji i Makedoniji - kaže Kosanović i dodaje da je "Sava" u proteklim godinama izvozila u zemlje EU, posebno u Nemačku, i do 80 odsto svojih proizvoda.

Prava slika stanja u semberskoj poljoprivredi može se najlakše dobiti na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci.


Radosav Živanović iz Obarske pakuje kupus da ga vrati kući.

- U sredu sam prodavao kilogram kupusa po 50 feninga, koliko je prošle godine koštao džak kupusa! Preskupo, ali danas nisam prodao ništa, pa se samo vrtim u krug.

Željko Rankić, proizvođač paprike iz Crnjelova, zadovoljan je cenom od jedne marke za kilogram paprika, ali odličan rod ne uspeva da odbrani od bolesti i štetočina, kukuruznog plamenca i crva kupusara, jer je zaštita izuzetno skupa. Možda su na ovoj suši najzadovoljniji proizvođači lubenice, ali čini se da mnoga ustaljena pravila u poljoprivredi više ne važe, a semberski proizvođači povrća moraju pronaći pravi put i računicu u ovoj proizvodnji.


TRŽIŠTE

MILKA Janjić, tehnolog, ističe da je kiseli kupus već pripremljen za nemačko tržište, kao i pečena paprika koja je specijalitet na nemačkim trpezama.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije