Mangulica kao tradicija

D. GAJIĆ

08. 05. 2017. u 06:03

Milorad Spasojević iz Kiseljaka uzgaja autohtonu domaću svinju

Мангулица као традиција

Milorad Spasojević Foto D. Gajić

ZVORNIK - Milorad Spasojević iz Kiseljaka jedan je od retkih uzgajivača mangulice u zvorničkom kraju. Ovu autohtonu vrstu veoma kvalitetne svinje, zbog izgleda čekinja zovu i "vunasta svinja".

Miloradovi su starinom živeli u zaseoku Ravne njive, dosta visoko iznad Banje Kiseljak, veoma poznate zbog devet izvora mineralne vode, koja leči devet bolesti.

- Nekada su u Ravnim njivama bile 43 kuće i svaka je bila puna čeljadi. Moj deda i otac su se bavili poljoprivredom. Ja sam se protivio, smatrajući to nerentabilnim zanimanjem. Ali, došlo je vreme da sam oformim farmu mangulica i oživim ovo mesto - priča nam Milorad.

Radni vek je proveo u Švajcarskoj, gde je zaradio penziju. Po povratku u rodni kraj imao je više ideja čime bi se mogao baviti, ali je izbor pao na uzgoj mangulica.

- Imam veliko imanje na Ravnim njivama, a nešto sam i dokupio. Ogradio sam sedam hektara duplom žicom i posadio razno voće. Pošto volim lov i divlje životinje, mislio sam da držim srne i zečeve. Međutim, odustao sam od te ideje. Pre godinu i po nabavio sam, najpre šest, a kasnije osam svinja u nameri da probam kako će ići. Vremenom sam nabavljao suprasne krmače i nazimice koje su se prasile, pa sada već imam krdo od 120 komada, što prasadi što odraslih svinja, do 130 kilograma. Planiram da kupim još dva hektara zemlje, da ogradim i proširim krdo na 200 komada - priča Milorad.

KVALITETNO I ZDRAVO MESO mangulice je veoma kvalitetno. Ne sadrži štetni, već samo dobar holesterol. Mogu ga neograničeno jesti i ljudi koji već imaju povišeni holesterol. Ekstra je mirisa i ukusa.

Ovaj gorštak zasada ne razmišlja o nekoj zaradi. Reče nam da želi da proba kako će ići, a zbog kvaliteta mesa, siguran je da će imati dovoljno kupaca da održava ovo krdo i da ga još proširi.

- Mangulice su veoma pogodne za držanje. Ne treba im čobanin, pa ni veterinar.

Hranim ih isključivo kukuruzom. U ograđenom postoru imaju vodu, dovoljno prostora za kretanje. Ponekad ih pustim, jer nemaju kome da naprave štetu. One su posebna vrsta svinje. Vremenske nepogode im ne smetaju.

Priroda im je uredila da se prase dva puta godišnje. Same se staraju o prasićima, ne treba im pomoć vlasnika - dodaje Milorad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivanka Kosovka

08.05.2017. 09:49

Bravo, Milorade! Svi znami da je Milos Obrenovic sa izvozom svinjskog mesa, posebno mangulice, spasao Srbiju od bankrota. Danas je Srbiji, vise nego ikada, potrebna zdrava hrana, dobra voda i cist vazduh...