Tradicija na tanjiru
04. 05. 2017. u 10:43
Pred hiljadu posetilaca održani četvrti "Gastro – susreti". Predstavilo se 20 izlagača iz Brčkog, Šamca, Broda, Gradačca...

Foto: V. BLAGOJEVIĆ
U centru Modriče održani su četvrti "Gastro - susreti", na kojima se predstavilo 20 izlagača tradicionalne hrane iz Brčkog, Šamca, Broda, Gradačca i domaćina Modriče. Oko štandova su se okupljali Modričani da bi degustirali hranu kakva se priprema dva veka unazad. Tu se našlo više od 300 vrsta tradicionalnih jela, poput uštipaka, pite gužvare, sirnice, pršuta, domaćih kobasica, čvaraka, riblje čorbe, čorbanca, ali i džema od šljiva, suvih šljiva, tanan alve...
- Nema šta nema na našem štandu. Najstariji su kolačići ili uštipci. Od svoje bake, koja je doživela devedeset godina, naučila sam da ih pravim - kaže Vinka Miler, predstavnica modričkog udruženja "Veliko srce".
Iz Liješća kod Broda predstavilo se Udruženje "Đurđevak", koji je redovan učesnik modričkih gastro susreta.
- Ove godine izložile smo razne pite, slane i slatke kiflice, štrudle, domaći sir i kajmak, suhomesnate proizvode, kolače. Ipak, najviše nam traže pitu sa sirom - ponosno kaže Ljubica Dimitrov iz "Đurđevka".
Udruženja žena iz Gornje Slatine kod Šamca došle su u Modriču sa novom idejom. Pored starih jela pripremile su nešto zanimljivo.
- Pravimo flaše, čaše, jaja i razne druge predmete od čokolade. Topimo čokoladu i onda sa dosta ljubavi pravimo slatke predmete za koje imamo veliku potražnju - kaže Slavica Bosić iz Gornje Slatine.