Beograd u Sočiju leči nostalgiju
20. 04. 2019. u 18:02
Srpska kuhinja u gradu na obali Crnog mora. Vlasnik naš čovek iz Prijepolja. Hrana stiže iz Srbije

Naš reporter ispred popularnog restorana / Foto S. Rovčanin
NA šetalištu u ruskom letovalištu Sočiju, pored obale Crnog mora, upečatljivo se izdvaja natpis - "Belgrad". Ime srpske prestonice nosi restoran gde se služi sve sa domaće trpeze - od kajmaka do rakije. Svraćaju naši ljudi, a česti gosti su i Rusi, Jermeni i ostali koje put navede u ovaj krasnodarski kraj. Vlasnik je Prijepoljac Miloš S. Milošević, koji je, kao i mnogi od hiljadu Srba u Sočiju, ovde došao kao građevinac, a završio kao ugostitelj.
Na ulazu nas dočekuje jedan do zaposlenih, kuvar Vitomir Halipurović (52). I on je iz Prijepolja. Kaže da je gazda otišao u nabavku, ali će on rado da nam priča o životu u Rusiji i nostalgiji koju naši leče i u ovom restoranu.
Pokazuje nam meni. Nude srpsku kuhinju - čorbu: jagnjeću, teleću i pileću, vešalicu, ćevape, karađorđevu šniclu, pite sa sirom, mesom, pasulj, sarmu, ajvar, urnebes salatu, pršutu... Iz Valjeva donose "domaću", pa se ovde, umesto votkom, nazdravlja rakijom od šljiva i kajsija. I voda je sa srpskih izvora - "knjaz miloš" i "akva viva".
- Vole Rusi našu hranu i specijalitete. Većinu namirnica nabavljamo iz Srbije. Dolaze nam i Jermeni, Tadžikistanci... Naravno, i Srbi. Imamo u Sočiju i našeg čoveka koji ovde živi već 30 godina, drži farmu, suši i peče meso, između ostalog i za naš restoran. Najviše traže vešalice, ali i pasulj. Toga nikad ne možemo dovoljno da ispečemo i skuvamo - priča nam Halipurović, koji, radeći u Rusiji, izdržava porodicu u Srbiji.
PROČITAJTE I:Soči: I Srbi dižu grad iz bajke
Otkriva i kako je restoran dobio ime:
- Razmišljali smo o tome da bude nešto upečatljivo. Neko fino, privlačno ime za koje su svi čuli. A onda dileme nije bilo. Svi znaju za glavni grad Srbije, Beograd.
Najveća gužva u Sočiju je, kako kaže, bila prošle godine, tokom Svetskog prvenstva u Rusiji. Dolazili su navijači, delegacije... Bili su i predstavnici Valjeva, koji su došli da srpski grad pobratime sa Sočijem.
Gazda" Vitomir (drugi sleva) u razgovoru sa našim novinarima

Život je u Sočiju, kaže, skup. U sezoni, izjamljivanje sobe za jedan dan košta od 50 do 60 evra. Zato je Rusima mnogo povoljnije da letuju u Grčkoj ili Turskoj.
KAD SRCE ZABOLI
IZ restorana "Beograd" čuju se ruske, ali i srpske note.
- Volimo Mitra Mirića, ali su nam omiljene "Kad srce zaboli" od Save Radusinovića i Šabanova "Na obali mora".

PIJU KAO I NAŠI
JEDAN od koktela koji se nalazi u ponudi restorana srpske kuhinje zove se "beograd". U njemu se, naravno, nalaze rakija, grejpfrut, limun, soda... Halipurović kaže da je stalno u rodnom kraju slušao onu narodnu "Pije kao Rus". Kaže da to, ipak, nije baš tačno:
- Ima onih koji piju i onih koji ne piju. Baš kao i kod nas.