Za Vaskrs valja domaće vino

Nemanja SUBOTIĆ

08. 04. 2018. u 12:00

Somelijer Miloš Šeša o izboru "božanskog pića", prazničnoj trpezi, Srbiji ... Prokupac i tamjanika idealni da obogate porodični ručak za najveći hrišćanski praznik

За Васкрс ваља домаће вино

Foto D. Dozet

OBROK serviran na stolu može da bude bogat, ukusan, pa i luksuzan, ali, tek kada se uz njega otvori buteljka finog vina, onda se okupljanje porodice oko praznične trpeze pretvara u svečanost...

Ovako, uz puno poštovanja, o vinu i prazničnoj trpezi priča Miloš Šeša, najbolji vojvođanski somelijer, dok veštim pokretima koji podsećaju na violinistu koji priprema svoj skupoceni instrument, otvara buteljku crvenog vina, i "božansko piće" sipa u fine kristalne čaše.

A poštovanje prema vinu, kao i uživanje u njemu je, objašnjava naš sagovornik, koji je "zanat" somelijera pekao na prekookeanskim brodovima i u prestižnim restoranima, duboko utkano u tradiciju naroda koji žive na ovim prostorima još od vremena legendarnog Marka Aurelija Probusa, rimskog cara koji je vinovu lozu doneo na Balkan.

- Naravno, sa takvom tradicijom u gajenju vinove loze, ni ne čudi što su i Francuzi, u vreme kada je filoksera uništila njihove vinograde, kod nas kupovali vino - podseća Šeša. - Istina, decenije proizvodnje vina za "široku potrošnju" su nas donekle unazadile, ali, Srbija ponovo stiče svoj vinski identitet, pa se više ne govori o litri vina na stolu, već se govori o buteljkama, o vrstama, pa i o berbama. Naši vinari i vinogradari, takođe, nude vina koja mogu dobro da se nose sa konkurencijom najboljih svetskih vinarija.

U skladu sa ovim promenama, Šeša savetuje kako bi na stolu, za vaskršnje praznike, bilo lepo da se nađe neko domaće vino, od autohtonih sorti grožđa, kao što su prokupac, tamjanika...

- Prokupac bi se, kao crveno vino sa srednjim telom, nekih 14 odsto alkohola i izraženom voćnosti, odlično uklopio uz prazničnu domaću kuhinju - navodi Šeša.

- Prokupac iz naših podruma, odlično se nosi sa vinima slične klase koja nam dolaze iz sveta. Slična je situacija i sa portogizerom i frankovkom, vinima koja takođe imaju odličan kvalitet.

Među belim vinima, našeg porekla, Šeša smatra kako bi bogatu trpezu odlično upotpunila tamjanika, koja je, takođe, naše vino vrhunskog kvaliteta.

- Veoma sam zadovoljan što su, sada, u većini dobro snabdevenih marketa, dostupna mnoga vina iz Srbije, pa i prokupac i tamjanika - ističe Šeša.

- Moram da napomenem da prilikom sparivanja hrane i vina, treba povesti računa pre svega o balansu ukusa, ali, naravno i o tome da se podjednako uživa u vinu i u hrani.

DORUČAK UZ RAKIJICU

Iako se to donekle kosi sa pravilima moje struke, ali, moram da priznam da je najlepše početi onaj lep, porodični vaskršnji doručak sa čašicom domaće rakije - ističe Šeša.

Takav početak obroka je, uostalom, kako kaže sagovonik „Novosti“ deo naše tradicije i od toga ne treba da bežimo.

I ČAŠA JE VAŽNA

NARAVNO da nije uslov, ali, mislim da je daleko lepše ako se vino posluži u čaši "na stopicu" - savetuje Šeša.

- Ako ga tako poslužimo, povećavamo uživanje, ali i držanjem čaše baš za stopicu, odnosno, nožicu, ne menjamo temperaturu vina. O tome, da dobro vino traži i lepu zdravicu, ne treba ni da govorim...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije