Za Vaskrs valja domaće vino
08. 04. 2018. u 12:00
Somelijer Miloš Šeša o izboru "božanskog pića", prazničnoj trpezi, Srbiji ... Prokupac i tamjanika idealni da obogate porodični ručak za najveći hrišćanski praznik
.jpg)
Foto D. Dozet
OBROK serviran na stolu može da bude bogat, ukusan, pa i luksuzan, ali, tek kada se uz njega otvori buteljka finog vina, onda se okupljanje porodice oko praznične trpeze pretvara u svečanost...
Ovako, uz puno poštovanja, o vinu i prazničnoj trpezi priča Miloš Šeša, najbolji vojvođanski somelijer, dok veštim pokretima koji podsećaju na violinistu koji priprema svoj skupoceni instrument, otvara buteljku crvenog vina, i "božansko piće" sipa u fine kristalne čaše.
A poštovanje prema vinu, kao i uživanje u njemu je, objašnjava naš sagovornik, koji je "zanat" somelijera pekao na prekookeanskim brodovima i u prestižnim restoranima, duboko utkano u tradiciju naroda koji žive na ovim prostorima još od vremena legendarnog Marka Aurelija Probusa, rimskog cara koji je vinovu lozu doneo na Balkan.
- Naravno, sa takvom tradicijom u gajenju vinove loze, ni ne čudi što su i Francuzi, u vreme kada je filoksera uništila njihove vinograde, kod nas kupovali vino - podseća Šeša. - Istina, decenije proizvodnje vina za "široku potrošnju" su nas donekle unazadile, ali, Srbija ponovo stiče svoj vinski identitet, pa se više ne govori o litri vina na stolu, već se govori o buteljkama, o vrstama, pa i o berbama. Naši vinari i vinogradari, takođe, nude vina koja mogu dobro da se nose sa konkurencijom najboljih svetskih vinarija.
.jpg)
- Prokupac bi se, kao crveno vino sa srednjim telom, nekih 14 odsto alkohola i izraženom voćnosti, odlično uklopio uz prazničnu domaću kuhinju - navodi Šeša.
- Prokupac iz naših podruma, odlično se nosi sa vinima slične klase koja nam dolaze iz sveta. Slična je situacija i sa portogizerom i frankovkom, vinima koja takođe imaju odličan kvalitet.
Među belim vinima, našeg porekla, Šeša smatra kako bi bogatu trpezu odlično upotpunila tamjanika, koja je, takođe, naše vino vrhunskog kvaliteta.
- Veoma sam zadovoljan što su, sada, u većini dobro snabdevenih marketa, dostupna mnoga vina iz Srbije, pa i prokupac i tamjanika - ističe Šeša.
- Moram da napomenem da prilikom sparivanja hrane i vina, treba povesti računa pre svega o balansu ukusa, ali, naravno i o tome da se podjednako uživa u vinu i u hrani.
.jpg)
Iako se to donekle kosi sa pravilima moje struke, ali, moram da priznam da je najlepše početi onaj lep, porodični vaskršnji doručak sa čašicom domaće rakije - ističe Šeša.
Takav početak obroka je, uostalom, kako kaže sagovonik „Novosti“ deo naše tradicije i od toga ne treba da bežimo.
I ČAŠA JE VAŽNA
NARAVNO da nije uslov, ali, mislim da je daleko lepše ako se vino posluži u čaši "na stopicu" - savetuje Šeša.
- Ako ga tako poslužimo, povećavamo uživanje, ali i držanjem čaše baš za stopicu, odnosno, nožicu, ne menjamo temperaturu vina. O tome, da dobro vino traži i lepu zdravicu, ne treba ni da govorim...