Rakija dobila svoj dom
05. 08. 2017. u 10:43
U prijepoljskom naselju Ivanje otvoren degustacioni centar u kojem besplatno može da se proba 19 vrsta domaće kapljice. Posetioci će moći da se upoznaju sa procesom proizvodnje

"Degustacioni rakijski centar", Foto A.Rovčanin
PROIZVODNjA rakije u Polimskoj dolini vekovna je tradiciji, a odnedavno je "domaća" dobila i svoj dom u Prijepolju. Početkom avgusta, vrata posetiocima otvorio je "Degustacioni rakijski centar", čiji su izgradnju u naselju Ivanje u gradu na Limu delom finansirali vlasnici preduzeća "Braća Tomašević", Vukosav i Miloš, dok su ostala sredstva obezbeđena iz subvencija Republičke razvojne agencije "Zlatibor" i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Gosti koji posete ovaj "rakijski dom" biće u prilici da probaju neku od 19 različitih rakija i nekoliko vrsta vina.
Način proizvodnje rakije u porodici Tomašević prenosi se stolećima sa kolena na koleno. Rakiju je još na prelazu iz 19. u 20. vek pekao deda vlasnika preduzeća, tada ugledni prijepoljski trgovac i domaćin, a taj posao sada su nasledili njegovi sinovi Vukosav i Miloš.
- Turisti koji posete naš degustacioni centar moći će da se u autentičnom ambijentu upoznaju sa procesom proizvodnje rakije, kroz priču nas domaćina, a u letnjim meseci imaće priliku da taj proces i vide od početka do kraja - ističe Vukosav Tomašević, koji je zanat pekao i nasledio od dede čije ime nosi, a sada ga sa zadovoljstvom prenosi na svoje potomke.
Njegov sin Milan je student završne godine Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment. Ljubav prema proizvodnji rakije nasledio od oca, a sve putnike namernike koji prolaze kroz Prijepolje poziva da svrate u Ivanje i uvere se u vrhunski kvalitet domaće kapljice.
Milan i Vukosav Tomašević

Pored užitka u rakiji i kvalitenom vinu, posetioci Degustacionog centra imaće priliku da vide neobične starine, poput frižidera koji radi bez električne energije ili mašinu za pravljenje soda vode koju su Austrougari doneli u ovaj kraj pre više od jednog veka.
VOĆNjAK
KAO registrovani proizvođač rakije, "Braća Tomašević" na tržištu posluju od 2010. godine. U njihovom posedu nalazi se i voćnjak površine od skoro jednog hektra, na kojem uzgajaju različite vrste voća koje na kraju završi u rakiji.
ћирилица
05.08.2017. 11:49
Сјајно, одлична ракија, леп објекта, на етикетама српски језик (ако треба може и енглески или неки други, али мора српски)! Не може да не успе, све честитке!
@ћирилица - Prelepoo!!! Bravo!!!Vi koji degustirate, ne preterujte, jedna casica Od svih devetnaest vrsta, a ne po jedna od svih.
"Ракија "је турски назив а српски је "шљивовица"под тим именом је позната широм света.Није ми јасно како незнамо да направимо бренд од тог имена.Живим 27 год у немачкој и овде када кажеш "шљивовиц" сви знају да је то наше пиће.Када кажеш"ракија"сви знају да је то турско пиће претежно се прави од ананаса.Увек су нам туђи називи били дражи.А и нема ко да научи и посаветује народ.Немамо никакву стратегију развоја.
@Гојко - Поштовани господине,тачно је само да је реч ракија (" раки" ) малоазијског порекла, али се у целом свету користи као појам за јака алкохолна пића произведена од воћа." Шљивовица" јесте синоним и најпознатија врста српске ракије, али не можемо тако означавати ракије од осталих врста воћа. Не могу се ракија од јабуке или виљамовке звати " шљивовица". Нити може "шљививица од кајсије". И у српском и еврпоском законодавству користи се општеприхваћен термин " ракија ", а шљивовица је једна категорија
Da nam je vise ovakvih domacina. Probao sam i stvarno prave odlicnu rakiju. Nabolja im je Ognjena sljivovica. Samo napred!!!
Komentari (5)