NEDOPUSTIVO: Zbog tanjira supe ajkule u izumiranju

V.V. / NovostiONline

03. 04. 2017. u 20:30

Oko 8.000 ajkula umre svakoga sata kako bi ljudi mogli da „uživaju u ovom specijalitetu“. Njihove smrti su veoma bolne i nehumane. „Užitak“ koji košta 100 dolara po tanjiru ima daleko veću cenu

НЕДОПУСТИВО: Због тањира супе ајкуле у изумирању

Ilustracija

SUPA od ajkulinih peraja je veoma popularan obrok u Hong Kongu i Kini i često se servira na venčanjima za neverovatnu cenu od 100 dolara po tanjiru!

Oko 8.000 ajkula umre svakoga sata kako bi ljudi mogli da „uživaju u ovom specijalitetu“. Njihove smrti su veoma bolne i nehumane. Ribolovci ih žive izvlače iz vode, seku im peraja, a zatim ih bacaju nazad u more gde one bespomoćno tonu na dno jer ne mogu da plivaju i dišu bez svojih peraja.

Nakon što ih bace nazad u vodu, one tonu sve dublje i dublje. Nema preživljavanja ni bega“ reči su Instituta za dobrobit životinja.

Hong Kong je srce same proizvodnje. Peraja se često suše na krovovima zgrada ili na ulicama. Međutim, ovo je globalni problem jer se ajkule ubijaju 30% brže nego što mogu da se reprodukuju i ako se nešto uskoro ne preduzme, mogle bi da izumru. U SAD je legalizovana kupovina ajkulinih peraja u 39 država.

Doduše, nije sve tako crno. U anketi koja je sprovedena u Kini, čak 85% građana je izjavilo da su prestali da konzumiraju ovaj „specijalitet“.

Stvari se menjaju, naročito sa mlađim generacijama. Potražnja za ovim supama opada na venčanjima“ izjavio je Geri Stouks, Azijski direktor za očuvanje ugroženih morskih životinja, čiji je glavni fokus u zadnjih 10 godina bio dokumentovanje, istraživanje i prijavljivanje trgovine ajkulinim perajima.

Snimak koji je objavio thedodo.com možete pogledati na sledećem linku



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)