Masna groznica tresla Kačarevo
16. 02. 2017. u 22:15
U živopisnom vojvođanskom selu kod Pančeva u četvrtak otvorena jubilarna trideseta "Slaninijada", četvorodnevni raj za gurmane iz regiona
.jpg)
Specijalitet za gurmane, Foto Z.Jovanović
KAČAREVO od četvrtka ponovo trese "masna groznica". U ovom živopisnom selu, nedaleko od Pančeva, otvorena je jubilarna 30. "Slaninijada"! Raj za gurmane i masnokusce. Sa štandova mame slaninice svih fela, debele, tanke, šarene, sapunjare, adidas, ali i šunke, pršute, kobasice, čvarci, kavurme, sirevi, štrudle... Vreme je, pride, išlo naruku, pa su već prvog dana ovo mesto posetile hiljade ljudi.
Slaninica, kažu, greje i oko srca, a proizvođači sušenih "radosti" sa celog Balkana, nadaju se da će tako biti i naredna tri dana. Manifestacija po kojoj je Kačarevo postalo poznata "prestonica slanine", trajaće do kraja vikenda, a organizatori očekuju da će ga ove godine obići i rekordnih 120.000 posetilaca.
- Ove godine imamo više malih proizvođača nego ranije, pa je na platou oko 300 individualnih i porodičnih manufaktura - kaže Milan Ajder, jedan od organizatora. - U hali je svoje proizvode predstavilo i oko 20 industrijskih izlagača.
Spremili smo za jubilej i posebnu nagradu za trimilionitog posetioca "Slaninijade", kog očekujemo u subotu. Ponosni smo na ovu izložbu koja traje već tri decenije. Istina da je sve manja kupovna moć posetilaca, ali ovde ima slanine i drugih mesnih prerađevina za svačiji džep.
Dim roštilja, miris mesa koje se peče i čvaraka na svakom ćošku, uobičajena su scenografija kačarevske iložbe slanine i mesnih proizvoda.
- Pošto su bombone - pita Lala mladu prodavačicu slanine, pršute i čvaraka. - Pakuj punu kesu!
Od prizora ogladne i siti. I sve može da se proba. Tek napunjena domaća kobasica prži se na štandu Kačarevke Slađe Terić. Gužva oko poslužavnika gde se na široko služi još vruća. Dovikuje neko:
.jpg)
- Uh, ala je dobra, samo meso. A ne zna se da l' je bolja sveža, ili sušena.
U "najmasnije selo na svetu" pristigli su najbolji slaninari iz Kačareva i širom Vojvodine, Crepaje, Loznice, Mačkata, Užica, okoline Valjeva, Leskovca... Sastali se na ovom saboru sušenog mesa, osim domaćih, i proivođači sa celog Balkana i iz inostranstva.
Stigli su uzorci slaninice iz Francuske, Holandije, Slovenije, Rumunije, Makedonije... Na mnogim tezgama prodaju se pršuta i pečenica, kobasice od konjskog mesa i ponovo popularne i cenjene mangulice.
Sa više od 100 tezgi zvale su "gladne oči" porebuše, potrbuše, banatske, hamburške, dimljene, barene, sa mlevenom paprikom, oprljenom kožicom, ljute...
.jpg)
Žiri je, ipak, odlučio da za najbolju amatersku proglasi domaću slaninu koju je pripremila - Nina Petrovska iz Kačareva. I vicešašpion Mirko Vuković je iz Kačareva, dok je najbolju industrijsku slaninu predstavila firma "Burjan" iz Pančeva. Za zanatsku slaninu prva nagrada pripala je Dušanu Stojanoviću iz Mačkata.
.jpg)
ČVARCI DO 1.000 DINARA
Na platou ispred Mesne zajednice i u "Hali sportova" izbor je bio nepregledan. Nije bilo lako izabrati. Za običnu belu slaninu trebalo je izdvojiti oko 400 dinara, dok su mesne išle do 1.200 za najskuplje pančete. Mogle su da se kupe i pršute, šunke, pečenice... za 500 dinara po kilogramu pa naviše. Konjske kobasice koštaju oko 800 dinara, pihtije 300, a čvarci za 500 do 1.000 dinara.


Ivana Milic
16.02.2017. 23:26
Divna manifestacija.Vredi pogledati,prošetati,uživati u divnim i ljubaznim prodavcima koji nesebično nude svoje proizvode
Samo su cene mnogo jake za nas standard u Srbiji.
Kamo sreće da je više ovakvih manifestacija, i nižih cena mesa.
Sobzirom da je manifestacija te vrste cene bi trebalo da su nize ovako su iste ako ne i vise kao i bilo gde u Srbiji pa sto bi onda uopste i odlazio tamo da se setam medju tezgama i da gledam slaninu i cvarke.
@sale - iste cene kao na kalenić pijaci ali bez troška za benzin. takve manifestacije treba da propagiraju slaninu po mnogo nižim cenama.
Komentari (6)