Teče vino s kolena na koleno

S. BABOVIĆ

24. 09. 2016. u 11:45

Reporteri "Novosti" u Aleksandrovcu na 53. Župskoj berbi, gde se sudaraju bogata tradicija i nova tehnologija. Rodilo grožđe i pored padavina

Тече вино с колена на колено

U Župi se dobijaju najbolja jugoslovenska vina - zabeležio je dopisnik "Bečkog dana", davne 1933. u svom izveštaju "Berba u Srbiji" iz Aleksandrovca.

Zapisao je i da su već u 12. veku postojali vinogradi manastira Studenica, da su tu i vinogradi cara Lazara, a da je 1893. godine Župa sa svojim crnim vinom osvojila zemlje zapadne Evrope...

Na 53. Župskoj berbi, koja je u jeku ove nedelje u Aleksandrovcu, pričaju nam da bi i danas slična reportaža mogla da se iz njihovih vinograda pošalje.

- Mi smo i vinariji dali ime po pradedi Gerasimu, koji je proizvodio vino od 1903. - ponosno ističe za "Novosti" Vladimir Ilić iz vinarije "Gera vino", iz sela Ljubinci na oko sedam kolimetara od Aleksandrovca. - Otac Radoslav i brat Dragan svakodnevno su na plantažama, gde gajimo sve od italijanskog rizlinga, tamjanike, smederevke, sovinjon blana, do vranca, prokupca, burgundca i merloa.

Župski vinari pričaju da je važno i školovanje za zanat. Od stare Vinodeljsko-voćarske škole, koja od početka 20. veka školuje učenike, i danas pod imenom Poljoprivredna škola "Sveti Trifun" lekcije čitaju neki novi vinogradari.

- Znanje i struka bili su ključni i ove godine, jer smo imali dosta padavina - kaže nam Miloš Ćosić, koji gaji grožđe u Vitkovu, u vinogradima čukundede Jovana. - Berba je u toku, grožđe nam je fantastično. Posebno smo ponosni na muskant ružu, koja je do nas došla iz Toskane.

VINARIJE OKO 100 porodičnih vinarija danas radi u Župi, a posebno mesto i u muzeju zauzimaju vina 19 aleksandrovačkih vinarija u vlasništvu porodica među kojima su mnogi bili dvorski liferanti. Samo se iz "malih" vinarija godišnje oko 20 vagona vina izveze u zemlje Evrope, SAD i Aziju.

Ćosića će naslediti sinovi, Milan i Dragan, koji studiraju na Poljoprivrednom fakultetu, i to voćarstvo i vigradarstvo.

I u slavnom aleksandrovačkom selu Drenča ista slika: vinski recepti prenose se sa starijih na mlađi čokot.

- Ništa bez sina i snaje - poručuje nam Zoran Milićević iz Drenče dok nudi kupcima voćna vina i rakije. - Zalivamo i okopavamo oko hektar i po vinograda i ne znam ni sam koliko hektara dunje, kruške, šljive, višnje...

Da vide plodove Župe, došlo je više od 200.000 ljudi samo od 21. septembra, a organizatori očekuju da se ta brojka udvostruči do nedelje.

- Imamo dokumenta koja ukazuju na to da se svečano obeležavao početka berbe još u 19. veku, a od 1963. godine pesme berača i prangije zamenilo je organizovano obeležavanje - kaže, za "Novosti" istoričar, viši kustos Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe.

Kako kaže Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine, "kada bi osavremenili tehnologiju, nijedan mlad čovek ne bi bio bez posla."

FONTANA "RUŽICE"

INTERNACIONALNI festival folklora, Sajam vina, izložbe suvenira, tradicionalnih prizvoda, manji vašar, Vinska ulica sa oko 80 izlagača, ali i koncerti privukli su dosta gostiju. Pravi hit je, ipak, bila Fontana vina. Kompanija "Vino Župa" donirala je oko 20.000 litara vina samo za ovu priliku.

- Reč je o vrhunskoj župskoj "ružici", koju smo počeli da točimo u petak - priča nam Vlada Rašković, direktor Turističke organizacije Aleksandrovac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije