POČELA BERBA GROŽĐA: Bačve pune slatkog šardonea

Nemanja SUBOTIĆ

07. 09. 2016. u 20:05

U vinogradima na padinama Fruške gore počela berba grožđa, sezonu otvorili Irižani, koji očekuju dobar rod i odlično vino. U bobicama 22,7 odsto šećera

ПОЧЕЛА БЕРБА ГРОЖЂА: Бачве пуне слатког шардонеа

U vinogradima podruma "Kovačević" svakodnevno radi 50 berača Foto: Darko Dozet

NAJLEPŠI i najslađi posao u vinogradima na Fruškoj gori je počeo. Sezonu su otovrili Irižani, tako da su iz vinograda u oklini ovog mesta, koji "gledaju" prema Mačvi i Savi, u vinarije već počele da stižu prve prikolice bledo zelenih grozdova sorte sovinjon i šardone. Vinogaradari sa druge strane Fruške gore, one koja gleda na Dunav i Bačku, međutim, ne žure. Kažu, sačekaće još neko vreme, da slatke bobice vinove loze upiju više sunca.

Sa berbom je, među prvima, počeo Miroslav Kovačević, vlasnik podruma "Kovačević" iz Iriga. Na ovom poslu, kako priča dok nadgleda istovar gajbica sa grožđem na linije za sortiranje, svakodnevno angažuje 50 berača, a grožđe u njegov podrum, osim sa 10 hektara njegovih vinograda, stiže i iz vinograda dvestotinjak kooperanata.

- Godina je bila sa mnogo kiše, ali i sa dosta sunca, pa je i zaštita bila zahtevnija - objašnjava Kovačević. - I pored toga, ko je vinogradu dao sve što mu je potrebno, imaće odličan rod, a kako stvari stoje, i godinu koja će se pamtiti po dobrom vinu. Moja ekipa je u vinogradima kvalitetno uradila sve poslove, tako da sada imamo "školski" primer kvaliteta grozdova sovinjona, sa 22,7 odsto šećera i kiselinom 7,5 i PH vrednošću od 3,1...

U podrumu "Kovačević", u čijem je vlasništvu, od pre nekoliko godina, i stari zadružni podrum na izlasku iz Iriga, ove godine bi, kako procenjuje njegov vlasnik, trebalo da bude prerađeno dovoljno grožđa za proizvodnju oko milion butelja vina.

- Grožđe kooperantima plaćamo od 30 do 50 evro centi po kilogramu - navodi Kovačević. - Naravno, cena pre svega zavisi od sorte i kvaliteta grozdova. Nažalost, biće i nekih vinograda iz kojih grožđe nećemo moći da preuzmemo...


"PROSEK" IZ SREMA LjUBITELjI penušavih vina, ove godine će, kako najavljuje Kovačević, uživati u novom ukusu, sa nove linije u koju je ova vinarija uložila milion evra. Po prvi put, u Sremu, ali i u celoj Srbiji, kako navodi naš sagovornik, proizvodiće se penušavo vino u stilu italijanskog "proseka". Beli penušac će se proizvoditi od grožđa sorte neoplanta, a i od italijanskog rizlinga, koji je nekada bio poznat i kao grašac, a roze će biti sastavljen od probusa i muskat hamburga.

O tome kakvo će biti vino od ovih, prvih grozdova koji stižu u vinariju, kako kaže Kovačević, još je rano da se govori. Treba sačekati da se privede kraju fermentacija, pa da poteče prvo, mlado vino...

Prvi ulazak u vinograd sa beračima, i uzbuđenje, kroz koje Kovačević već prolazi, nestrpljivo očekuje i Milan Kosović, vinar i vinogradar iz Sremskih Karlovaca. Sa osam hektara vinograda oko ove varošice u kojima gaji pre svega lozu sorte rizling i merlo, ali i šardone, sovinjon blan i kaberne, očekuje vrlo solidan rod i isto tako dobro vino.

- Najviše volim kada sa hektara uberem između osam i devet tona najkvalitetnijeg grožđa - priča Kosović. - Tako i sečem lozu, da dobijem kvalitet. Kako stvari stoje, ove godine i tako sečena loza daje veći prinos. Po hektaru će bitu i više od 10 tona grožđa.

I Kosović je, kao i Kovačević, mnogo vremena proveo u vinogradu, štiteći lozu od bolesti i nametnika.

- Smene kišnih dana, pa za njima jakog sunca, stvorili su uslove za bolesti loze - kaže Kosović. - Uspeo sam da ih suzbijem, tako da se sada samo nadam da će dani ostati suvi i sunčani, i da će berba dobro proći...


PAŽLjIVA NEGA

NADA Korać, profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, objašnjava kako je ova godina "tražila" pažljivu negu vinove loze.

- Smene sunčanih i kišnih dana doveli su do toga da se vinova loza morala dobro zaštititi - ukazuje Koraćeva. - Ko je sve ove radove izveo na vreme, sada ne bi trebalo da ima problema. Može se nadati vrlo dobrom rodu, a kako stvari stoje, i vrlo solidnom kvalitetu grožđa. Naravno, sve ovo je uslovljeno lepim vremenom u berbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije