Ukus Pomoravlja za čistu desetku

V. ILIĆ

05. 09. 2016. u 19:32

Tradicionalna manifestacija u zablaću kod Čačka. Malinari najbolje prošli. Odličan rod jabuke

Укус Поморавља за чисту десетку

Proizvođači čuvenog alkoholnog pića, čačanske šljivovice

BROJNI proizvođači i prerađivači voća i povrća iz čačanskog kraja okupili su se proteklog vikenda u Zablaću, gde se održavala 10. po redu manifestacija "Plodovi zapadnog Pomoravlja". Bila je to prilika da se sklope novi poslovi, da se međusobno udruže, dograde saradnju..., ali i da se pohvale i izjadaju jedni drugima.

Na ovom svojevrsnom sajmu hrane zaključeno je da su najbolje ove godine prošli malinari, koji su rod obrali i prodali, i to po ceni od oko 240 dinara po kilogramu, koja je bila rekordna. Kvalitetnom rodu nadaju se i voćari koji su se opredelili za uzgoj jabuke, čija berba počinje za sedam do deset dana.

Možemo da se pohvalimo da je u Srbiji jabuka drastično bolje rodila nego u zemljama regiona, a prosečan prinos se očekuje oko 40 tona po hektaru. Uskoro kreće berba sorte delišes, a najveći deo roda izvešćemo na tržište Rusije - ispričao nam je Nebojša Jovanović, direktor Udruženja "Čačanska jabuka", koje okuplja dvadesetak voćara, koji pod voćem imaju oko 120 hektara zemlje, od čega je na 80 odsto površine jabuka. - Mi smo se udružili i napravili hladnjaču kapaciteta 1.250 tona. Cilj udruženja je da omogući uključivanje većeg broja voćara čačanskog kraja u organizovanu i tehnološki savremenu proizvodnju voća, ali i širenje sopstvenih voćnih zasada.

Voćari se nadaju da će startna izvozna cena jabuke ove godine biti 45 evrocenti po kilogramu. Institut za voćarstvo u Čačku takođe će ovih dana započeti berbu jabuka na svojim plantažama, i u ovoj ustanovi ističu da će se cena kretati oko 50 dinara. Pored jabuka, Institut se u Zablaću pohvalio i šljivama iz asortimenta nastalih upravo u ovoj naučnoj kući.

ŠLjIVE U KAZAN A najveće količine ovogodišnjeg roda šljive, kazuju vlasnici šljivika u ovom kraju, završiće u kazanima za pečenje rakije. Najpoznatija čačanska "kapljica" - "Jelički dukat" - već je širom otvorila vrata evropskog i svestkog tržišta. Porodica Prodanović, koja proizvodi ovu rakiju, veli da ih raduje kvalitetan rod, i ugovaraju nove poslove i šire tržište.

Stanimir Cane Minić, poznati proizvođač rakije, koji je višestruki pobednik na sajmovima u Srbiji, ističe da će i ove godine kao i lane u svojoj ponudi imati tridesetak vrsta voćnih rakija, od kojih su pored šljivovice najpoznatije one od kruške takiše, ribizle, trešnje, borovnice i brusnice, kupusa, banane, šumske jagode, dinje, lubenice...

- Sve koštičavo voće se pre stavljanja u kacu iskoštiči, otklanja se prvenac i ne patoči se - otkriva tajnu kvaliteta svojih rakija Minić.

Prerađivači povrća, čulo se u Zablaću, ovih dana imaju pune ruke posla, jer se u trgovinama već pazari gotova zimnica. Pripremom zimnice već dve i po decenije bavi se Cane Jovanović, vlasnik čačanske firme "Polo".

Povrtari u Zablaću, kraju čuvenom po proizvodnji kupusa, krompira i paprike, navode da će ovih dana početi i berba paprike. Trenutna cena na čačanskim pijacama joj je 100 dinara, a na kutiju, bez biranja, može se pazariti i za 70 dinara po kilogramu.


NAJTRAŽENIJI

- Najtraženija roba su kornišoni, a tu su naravno i ajvar, mešana salata, sok od paradajza, crvena paprika i cvekla. Imamo i slatki program, odnosno džemove, marmelade i slatko od šljiva, kupina, dunje, divlje jagode i višnje - ističe Jovanović.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije