Pet puta sečem isto drvo

Slobodan BAJIĆ

03. 09. 2016. u 18:41

Vladimir Šerfezi, iz Erdevika, prvi u Vojvodini zasadio stabla paulovnije, poreklom iz Kine. Brzorastuće je, odlično za ogrev, ali i za nameštaj i muzičke instrumente. Od 100 stabala, 50 kubika ogreva svake pete godine

Пет пута сечем исто дрво

Vladimir Šerfezi započeo je posao u nameri da obezbedi ogrev za porodicu / Foto Darko Dozet

KADA je pre dve decenije kraj pradedinog groba posekao veliko stablo čije korenje je nakrivilo i pretilo da obori spomenik, Vladimir Šerfezi (55), iz Erdevika, nije ni pretpostavio da će upravo to drvo, 14 godina kasnije, biti osnova njegove proizvodnje. Reč je o paulovniji, poreklom iz Kine, koja, kako Šerfezi naglašava, izuzetno brzo raste i veoma je kvalitetna za drvnu građu. Karakterišu je ogromno lišće i lepi cvetovi, a za svako domaćinstvo ima višestruku namenu. Najčešće za ogrev, jer je visokokalorično. Zbog prelepih cvetova, ima primenu i u pčelarstvu, a što je najvažnije, kada se iseče do panja ponovo brzo nikne. I tako pet-šest puta.

- Tek pre pet-šest godina, kada sam se zainteresovao za "novo" drvo iz Kine, shvatio sam da je reč o svojevremeno posečenom stablu od kojeg sam napravio daske koje sam stavio na tavan - kaže Šerfezi, koji je prvi u Vojvodini zasadio paulovniju. - Na dasci koja je jedina ostala ispisao sam reklamu za vašare i koristim je kada prodajem sadnice. Neka vide ljudi kvalitet drveta. U međuvremenu sam saznao da je to drvo iz Kine u Evropu donela Marija Pavlovna iz loze Romanovih, još u 19. veku, pa se i u našim krajevima gajilo u nekim mestima. Kao, na primer, kod nas u Erdeviku, o čemu svedoči 70 godina staro stablo u centralnom parku.

Šerfezi je pre šest godina, nameren da obezbedi ogrev, počeo da se bavi paulovnijom. Završio je poljoprivrednu školu, celog života je na njivi, a gaji i stoku. Zbog sjajnih karakteristika stabla s Dalekog istoka odlučio je da na pet hektara, koliko je nasledio od oca, napravi plantažu. Prvi koraci, međutim, nisu bili laki. Ipak, usledili su novi pokušaji, i danas stabla niču na gotovo 10 hektara.

GARONjA OBOŽAVA LIST Paulovnija je, kako Šerfezi ističe, invazivna biljka, lako klija i teško je suzbiti je, poput ambrozije ili širka. Cveta posle pet godina, privlači pčele, a ogromni listovi služe za ishranu stoke. - Naš bik Garonja uvek pre deteline pojede paulovnijin list. Imamo i 10 ovaca i još jaganjaca. Svi jedu list - potvrđuje Šerfezi.

- Slabo, veoma slabo je krenulo. Naručio sam seme preko interneta, iz Niša. Imalo je, međutim, slabu klijavost. Potrebne su u prve tri nedelje konstantna vlaga i svetlost. Tek druge godine ušao sam dublje u problem, ali je takođe 80 odsto zasada "izgorelo" na suncu za samo jedan dan. Suština je u tome da se sve mora strpljivo raditi i graditi, postepeno privikavati na nove uslove. Već za godinu dana stablo je počelo da raste u visinu dva-tri metra - priča Šerfezi.

Danas ima oko 600 stabala zasađenih na Fruškoj gori. Od 100 stabala, dobija se 50 kubika ogrevnog drveta svake pete godine, a godišnja potrošnja je oko 10 kubika.

- U narednih 30 godina neću razmišljati o ogrevu. Takođe, ovim načinom proizvodnje rešavam i problem penzije. Proizvodim sadnice i svake godine "pikiram" na 10.000 komada, ali tek trećina od toga uspe. Kupuju ljudi. Cena je 200 dinara. Bračni par iz Barande je uzeo 200 komada, da kao i ja krene s proizvodnjom. Šiđani, komšije, slabo je kupuju, iako sam tamo često na vašaru, kao i u Rumi - kaže Šerfezi.

Prema njegovoj računici, od proizvodnje paulovnije zasađene na dva hektara može da se živi.

- Ogrev ne kupuješ, jer imaš svoje. Trista sadnica je dovoljno. U prvoj godini potrebno je skidati zaperke, zalivati, negovati... Posle treće-četvrte godine se seče i iz panja niče novo stablo, takođe veoma brzo. Služi za ogrev, ima kalorija kao ugalj, a od njega se prave i briketi. Za industrijsku građu se seče posle sedam godina, lako se suši i ne prima vlagu. Od ovog drveta se prave nameštaj, muzički instrumenti, brodski podovi... - ispričao je Šerfezi.



PODSTREK KOMŠIJAMA

U kući u Erdeviku uz Vladimira i suprugu Vierku živi i majka Katarina, dok su deca Miroslav i Andrea, posle završenih studija u Slovačkoj, tamo našli i zaposlenje.

- Predlažem, nagovaram ljude, posebno one lošijeg materijalnog stanja, da se bave ovom proizvodnjom. Naravno, dajem savete, sugerišem. I meni je u interesu da proizvodnja svima dobro krene - kaže Šerfezi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

DW

03.09.2016. 20:01

Samo kod nas vlada opšta anarhija. Svako sadi šta hoće i koliko hoće. Gajiti vrstu sa drugog kontinenta, a da se prethodno ne dobije saglasnost nadležnih državnih organa može samo kod nas. Da li iko zna kako ta nova vrsta utiče na naš ekosistem i njegovu ravnotežu? Naravno da ne, ali to nema veze, važno da je jeftino. Usput, sutra će neko zasaditi neku GMO biljku i nikom ništa. Ako već nije.

03.09.2016. 22:26

@DW - Је л' ти верујеш да је то дрво донесено у 19 веку из Кине?. Можда, али ја нисам сигуран.

zaliv.co

04.09.2016. 01:01

@DW - @DW , ne lupaj leba ti....odavno nisam procitao smesniji komentar....pa nije u pitanju GMO hahhahaha

Denis

04.09.2016. 02:07

@DW - Da ali onda objasnite zasto po vama mogu da se gaje kukuruz ili krompir koji su takodje sa drugog kontinenta, a ne i recimo paulovnija? Ili i za njih treba odobrenje nadleznih?

Антолог

04.09.2016. 05:45

@DW - То је старо српско дрво које је марко поло однео на поклон кинеском цару као неку драгоценост

sasa

04.09.2016. 10:30

@DW - Ovo neam veze ni sa GMO biljkom , niti narusava eko sistem . Ova biljka moze samo da dobrinese nasoj zemlji i to puno.

Toni Klifton

03.09.2016. 22:01

I nije pomenuta glavna stvar, da biljka toliko ispije sve hranljive vrednosti iz zemlje, da istu pretvori u blato tokom godina, gde ništa više ne može da rodi! To je cena progresivnog rasta!

Логично

06.03.2017. 10:59

@Toni Klifton - Мени је твој коментар увек био на памети када се причало о овом дрвету - не може да расте брзо а да не троши земљу испод себе. То је немогуће. Е сад... Кога брига за цену и последице?

iz glave

04.09.2016. 07:44

šta fali bukvi, ogrevno i industrijsko drvo, nama trule milioni stabala, jer su svi u gradu...imamo ogromne šume, samo treba da MI domaćinski upravljamo njima

Petar

04.09.2016. 08:11

Najzanimljiviji su mi ovi komentatori, koji negiraju svaku mogućnost opstanka života u Srbiji. Takvi bi našli zamerke i zlatu koje bi nekim čudom pronašli na sred Terazija. Za paulovniju sam i ja čuo skoro i čudio se čudom a sada se smejem koje sve razloge pronalaze da kažu kako, eto, ne može da se živi. A sve zato da bi nastavili da ispijaju pivo u kafićima i da uzimaju novac od penzija roditelja. Kakavi ljudi!!??

Dragan

03.05.2020. 23:07

To sa dozvolom za sadnju nove vrste evo nek izvoli nadležne institucije ako je nešto protivzakonito pa nek isteknu mere. Bagrem je inače donet iz Amerike. Da,da voljeni i rasprostranjeni bagrem.