KOMENTAR: Ajvar

Ivan Lovrić

11. 09. 2017. u 12:14

Sunce i dalje prži, ali se sprema još veće prženje. Počelo je spremanje ajvara, koji je Momo Kapor u priči "Keva" davno nazvao "srpskim kavijarom"

КОМЕНТАР: Ајвар

Ivan Lovrić

SUNCE i dalje prži, ali se sprema još veće prženje. Počelo je spremanje ajvara, koji je Momo Kapor u priči "Keva" davno nazvao "srpskim kavijarom".

Početak sezone pripremanja zimnice otvaramo vicem kada Mujo pita Sulju: "Šta je bolje, ajfon ili ajped?" Bez razmišljanja Suljo odgovori: "Ma, meni je ajvar zakon!"

Ovo što sledi nije iz vica, mada bi moglo i na to da liči, pošto su čuveni srpski brend Slovenci ozakonili kao svoj proizvod, dok se mi i dalje "pržimo" na tihoj vatri. Doduše, prema geografskom poreklu zaštićen je leskovački ajvar, ali bitka za sveukupni srpski ajvar je i dalje na "dugoj varjači". Naime, otvoreno poglavlje 7 Evropske unije bavi se brendiranjem robe. Tako da će kroz ovo poglavlje morati da "prođe" i glavica futoškog kupusa, kajmak, šljivovica... A ne samo naš srpski ajvar.

Ta oznaka geografskog porekla mogla bi da bude i najteži deo ovog poglavlja, ako uzmemo iskustva drugih država koje su ranije pregovarale sa EU. Već pomenuti Slovenci su za Hrvatima vodili sporove oko toga čiji su kranjska kobasica, istarski pršut ili istarski teran. Nije bilo ništa manje bure nego kao oko bitke za Piranski zaliv.

Zato se valja boriti za svaku srpsku papriku, kajmak, meso od mangulice... I naravno, za neizbežnu srpsku šljivovicu. Dok slovenački "šljivici" ne prorade. Da se mi ne bismo pekli u "kazančetu", moramo gajiti naše vrednosti. A da bi ta vrednost postojala, moramo se za nju i boriti.

I da sa Slovencima idemo "na teglu" i da kažemo ono što je naše. Bio je jedan davni hedonista koji je govorio: "Tuđe nećemo, svoje ne damo." Nećemo mi za nas da brendiramo njihove čuvene krempite sa Bleda. Uostalom, ni one naše iz Kluba književnika nisu loše!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije