Za Turke spremaju čak 4.500 tona govedine

S. Kostić

22. 05. 2018. u 16:01

Industrija mesa "Srem" u Šidu za deset dana ponovo pokreće proizvodnju s novim vlasnicima i ambicioznim planovima. Kompanije "Agropapuk" i "Đurđević" planiraju da ulože 3,6 miliona evra

За Турке спремају чак 4.500 тона говедине

Majstori završavaju pripreme za proizvodnju Foto S. Kostić

NEKADAŠNjI sremski gigant, mesna industrija "Srem" u Šidu, za deset dana ponovo će pokrenuti proizvodnju u svojim halama, posle više od mesec dana otkako je dobila nove vlasnike. U savremenim i moderno opremljenim halama, u koje investitori planiraju da ulože 3,6 miliona evra, prerađivaće goveđe meso za tursko tržište, a do kraja godine treba da se ispuni kvota od 5.000 tona mesa. Novi vlasnici, konzorcijum "Agropapuka" u Kukujevcima i "Đurđevića" u Subotištu, ne brinu za sirovinu, jer, kako kaže jedan od njih Milenko Đurđević, već sada imaju oko 10.000 junadi u sopstvenim tovovima.

Radovi na uređenju i opremanju hala u industriji mesa "Srem" izvode se ubrzanom dinamikom, vremena nema za gubljenje, a novi vlasnici već primaju prijave zainteresovanih radnika za nova radna mesta.

- U toku ove nedelje stiže nam oprema, a neka se već nalazi na Sajmu u Novom Sadu. Kada je namontiramo bićemo spremni za posao, a očekujem da ćemo startovati već 1. juna. Mi do kraja godine moramo da ispunimo kvotu od 5.000 tona goveđeg mesa za tursko tržište, a do sada, kako smo obavešteni, ona je ispunjena sa samo 500 tona - kaže, za "Novosti", Milenko Đurđević, vlasnik mesne industrije "Đurđević", ne precizizirajući koliko će svakodnevno klati goveda, jer će to zavisiti i od otkupa.

Sa sigurnim tržištem i cenom od dva evra i 20 centi za kilogram žive vage, klaničari očekuju da će govedarstvo oživeti i vratiti se na velika vrata ne samo u ovom regionu, već i u Srbiji.

- Mi pozivamo bivše stočare, a i buduće, da nam se pridruže, jer zarade ima za sve. Svinjarstvo je preovladalo u Sremu, zato i postoji problem kome prodati, a i ostvariti dobru cenu - naglašava Đurđević, dodajući da oni najveću sirovinu od kooperanata očekuju u septembru i oktobru.

Mesna industrija "Srem" biće najveća klanica u Srbiji, u kojoj je dnevni kapacitet klanja 300-400 goveda.


OD GIGANTA DO PROPASTI

INDUSTRIJA mesa "Srem" nekada je zapošljavala 1.700 radnika. Od svojevremeno prepoznatljivog imena i brenda, poslednjih 17 godina ostalo je samo sećanje bivših radnika i Šiđana. Loša privatizacija i stečaj ovu industriju mesa doveli su do ruba propasti.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije